Изграждат инсталация за изгаряне и рециклиране на автомобилни гуми в Южна промишлена зона в Пловдив. В обекта се планира оползотворяване на излезли от употреба гуми, чрез механично раздробяване и термично третиране. Фирмата възложител „Еко Енерджи 50“ ЕООД е внесла инвестиционно предложение към РИОСВ-Пловдив през 2022г. и вече има изготвена комплексна оценка за въздействие въхру околната среда.

Второто общественото обсъждане на вредните въздействия от функционирането на пиролизната инсталация бе насрочено за периода между коледните и новогодишните празници. Очакваше се на 29 декември, в 11:00ч. в административната сграда на дружеството /ул. „Кукленско шосе“ 15/ да се проведе среща с граждани и представители на „Еко Енерджи 50“, Община Пловдив и РИОСВ.

В последния момент обаче екоинспекцията отмени обсъждането, уведомявайки писмено фирмата, че не е спазила сроковете за уведомяване за място и дата на срещата. На възложителя е указано, че следва да организира ново обсъждане при стриктно спазване на правилата за провеждане на подобни процедури. Не е ясно кога е било проведено първото обществено обсъждане и дали и как е било оповестено за него.

Всъщност плановете за реализация на предприятието до момента не са били широко известявани до обществото. По този повод до редакцията на TrafficNews е постъпило възражение от граждани, че инвестиционното предложение се крие умишлено. Смятат, че проектът не бива да бъде реализиран, тъй като влиянието му върху качеството на въздуха в Пловдив, респективно здравето на гражданите, ще бъде пагубно.

Фирмата вносител „Еко Енерджи 50" ООД нарича горенето „пиролизно рециклиране“ при температура 600 С и като резултат ще получава тел, хиляди тонове сажди (наричат ги активен въглерод), отровни газове (наричат ги синтетична газ). В обосновката пред Община Пловдив, РИОСВ и медиите всичко е до толкова украсено, че съвсем не отговаря на истината. Там преобладават изразите "рециклиране", "безотпадна иновативна технология второ поколение", "екологични чисти продукти в кръгова икономика". В обосновката се предвижда процесът да се извършва в затворени съдове и газовете да се улавят и филтрират. Но колко екологична може да бъда такава обработка и да се прави в града? Какво ще стане при авария?“, се посочва във възражението на граждани. 

Управители на дружеството са Милан Исаев Милованов, свързан с още 39 фирми, и Стефан Косев Терзиев. Локацията, където се предвижда да бъде изградена инсталацията, се намира на Кукленско шосе 15.

„Този адрес се намира в рамките на град Пловдив на метри от първите жилищни сгради. До центъра на града по въздух разстоянието е не повече от 1.5 км. Проектът ще повлияе качеството на въздуха в целия град. Редовно се палят гуми в някои райони на града, хората снимат черния дим и се оплакват от отровния въздух и задушливите миризми“,допълва се в становището, изпратено до медията ни.

В документацията, публикувана от Регионалната инспекция по околната среда и водите, инвестиционното предложение е описано като : „Изграждане на инсталация за рециклиране на отпадъчни автомобилни гуми, чрез иновативна безотпадна пиролизна технология 2-ро поколение за получаване на екологично чисто пиролизно масло, карбон, газ и стоманена тел”.

Гумите ще се раздробяват в безкислородна среда до получаване на въглеводороди – пиролизен газ (синтетичен газ), пиролизно масло и твърд въглероден продукт (Карбон), представляващи отпадъци. Посочва се още, че тези процеси ще се извършват в херметически затворена клапанна тръбопроводна система.

За да се изгради инсталацията „Еко Енерджи 50“ предвижда ремонт на съществуващи производствени сгради в базата си на Кукленско шосе. Понастоящем там има промишлен терен с нефункциониращи производствени сгради. Ще се извърши и монтаж на ново технологично оборудване, в което ще се осъществява процесът по рециклиране и оползотворяване на излезлите от употреба автомобилни гуми.

За всичко това РИОСВ -Пловдив е издала решение, че се налага да бъде извършена процедура по ОВОС. Същата е изготвена от „ДИПРЕС-ДХ” ЕООД. От доклада става ясно, че не се предвижда инсталацията да има сериозно въздействие върху околната среда и населението, независимо че се намира в рамките на града.

Избраната технология е нова и при нормален режим на работа всички процеси в инсталацията свързани с пиролизата на гумен чипс от ИУАГ, разделянето, пречистването и съхранението на получените въглеводороди – пиролизен газ, масло и карбон ще се извършват в херметично затворена тръбна и тръбно шнекова клапанна система работеща не предвиждаща отделяне на неорганизирани емисии на вредни вещества от производствената площадка“, пише в доклада на „Дипрес-дх“.

Не се предвижда вредно въздействие и върху водите и почвите. Посочва се още, че при евентуална авария не се очакват сериозни последици за живота и здравето на хората.

Заключението гласи, че „Като цяло рискът от аварийни ситуации на обекта ще е минимален“ и още: „Въздействието от евентуална авария на площадката на „ЕКО ЕНЕРДЖИ 50” ООД може да се оцени, като „незначително въздействие” и то само с локален характер на площадката на инсталацията“.

Очаквайте подробности!