Инсталация за изгаряне и рециклиране на автомобилни гуми в Южна промишлена зона в Пловдив преди Нова година разбуни духовете. Според внесения проект в обекта се планира оползотворяване на излезли от употреба гуми, чрез механично раздробяване и термично третиране. Фирмата възложител „Еко Енерджи 50“ ЕООД е внесла инвестиционно предложение към РИОСВ-Пловдив през 2022г. и вече има изготвена комплексна оценка за въздействие върху околната среда.

Второто общественото обсъждане на вредните въздействия от функционирането на пиролизната инсталация бе насрочено за 29 декември, но в последния момент екоинспекцията отмени обсъждането, уведомявайки писмено фирмата, че не е спазила сроковете за уведомяване за място и дата на срещата. 

Експерти и представители на граждански сдружения излязоха с позиция, че технологията, по която ще се рециклират гумите е замърсяваща и опасна. „Фирмата вносител „Еко Енерджи 50" ООД нарича горенето „пиролизно рециклиране“ при температура 600 С и като резултат ще получава тел, хиляди тонове сажди (наричат ги активен въглерод), отровни газове (наричат ги синтетична газ). В обосновката пред Община Пловдив, РИОСВ и медиите всичко е до толкова украсено, че съвсем не отговаря на истината. Там преобладават изразите "рециклиране", "безотпадна иновативна технология второ поколение", "екологични чисти продукти в кръгова икономика".  Но колко екологична може да бъда такава обработка и да се прави в града? Какво ще стане при авария?“, се посочва във възражението. 

От „Еко Енерджи” се обърнаха към медията с молба да бъде представено и тяхното становище, уточнявайки, че единствено TrafficNews коректно са отразили казуса.  

Ето и тяхната позиция по случая, в която съобщават, че второто обществено обсъждане ще бъде през февруари, като датата, часът и мястото ще бъдат обявени в законовия срок. От фирмата канят всички заинтересовани да се включат в обсъждането.  

ПРОБЛЕМЪТ СЪС СТАРИТЕ ГУМИ МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ

Това ще се направи НЕ чрез „завод за горене на гуми“, както бе манипулативно представено на пловдивската общественост, а чрез въвеждане на съвременна безотпадна технология за механично и термично индиректно рециклиране на стари гуми. Процесът ще се осъществи в херметически затворена клапанна пиролизна инсталация по единствено възможния, от екологична гледна точка, непрекъснат режим (continuous process) на работа. Продуктите, получени от този процес, се отличават с екологична чистота и съответстват на стандартите на Европейския съюз и на българските нормативни изисквания. Този иновативен метод не само подпомага устойчивото опазване на околната среда, но и насърчава кръговата икономика, като използва ресурсите ефективно и минимизира отпадъците.

Технически проектът на нашата инсталация отговаря на Европейските решения, формулирани в заключенията за прилагане на най-добри налични техники (НДНТ), съгласно Директива 2010/75/ЕС на Европейския парламент, придружен е с изискуемите SGS, CE и ISO 9001 сертификати и не представлява опасност за въздуха, водата, почвата и човешкото здраве в града.

Гаранция за това са предвидените модули на газо-пречиствателна система и автоматизираната мониторингова система за газов анализ към инсталацията, работещи в автоматичен режим (24/7), които on-line/онлайн ще бъдат свързани към системите за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в гр. Пловдив, така че всеки пловдивчанин да може да следи процеса чрез публично достъпните сайтове.

Обективната истина е, че Инвестиционното ни намерение, описано в доклад от над 350 страници, представен на обществеността, предвижда изграждането на херметически затворена инсталация за РЕЦИКЛИРАНЕ и преобразуване на излезли от употреба автомобилни гуми в суровинни продукти, а не завод за „горене“ на гуми.

Годишно в Пловдив се изхвърлят около 7000 т. (!!!) стари автомобилни гуми и това е другата обективна причина, поради която искаме да реализираме нашето инвестиционно намерение. В настоящия момент тези големи количества гуми се заравят в земята или в кариери, хвърлят се в река Марица, горят се за отопление или за нелегален бизнес с тел, в нарушение на законодателството и европейските стандарти.

Процедурно Докладът по оценка на въздействието на проекта въру околната среда е получил положителна оценка от РИОСВ Пловдив и положителни становища от Община Пловдив, РЗИ Пловдив, Басейнова Дирекция Пловдив.

Призоваваме жителите на град Пловдив предварително да се запознаят с  информацията относно предлаганата инсталация. Такава можете да намерите на сайта на РИОСВ, в Община Пловдив и Община район „Южен“, гр. Пловдив.

С Уважение: 

Стефан Терзиев, 

Управител на "Еко Енерджи"

Изграждат инсталация за изгаряне на гуми в Пловдив, в последния момент отмениха обсъждането с гражданиЕкоинспекцията е пратила писмо на фирмата, че не е спазила процедурата за провеждане на обществено обсъждане