Остра реакция на бизнеса за случая, при който над 400 клиенти на пловдивското заведение „Bushido” бяха обискирани публично навръх Гергьовден. От Асоциацията на заведенията втвърдиха тона, настояха за оставки на полицейски началници и обявиха, че готвят протести срещу полицейския произвол.

„Очаквахме от висшите органи на МВР да има най-малко извинение и след това вътрешно разследване. Изключително нагло поведение на шефа на пловдивската полиция и в най-скоро време трябва да бъдат подадени оставки, защото ние организираме протести в момента”, заяви Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията пред Нова телевизия.

Как се прави обиск попитахме заместник-председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Вергил Христов, който е и действащ полицай. „Обискът е част от полицейска проверка, която, за да бъде извършена както трябва и качествено, се налага да се проверяват дрехите, както и части от дрехите, което налага събличане”, обясни той. За да обискира полицай някого, той трябва да има данни, че у него има нещо забранено, обяснява служителят на реда. Обискът се прави пред свидетели, а след него се изготвя и протокол.

Брифингът на директора на пловдивската полиция - "гола вода" без приклякване!Какво /не/ стана ясно от изявлението на човека, под чието ръководство е втората по големина дирекция на полицията в България?

Алибегов обаче отрича случаят с пловдивската дискотека да е бил такъв.

„Те въобще не са имали оперативна информация за лица, които трябва да бъдат в това заведение. Този член, който цитират, е точно това, че те имат право да извършват подобен обиск, но само и единствено срещу лица, за които имат събрана оперативна информация”, подчерта той. 

От бранша обясниха още, че ще защитят правата на служители и клиенти на пловдивското заведение в съда. Според юристи униформените са превишили правомощията си. „Определено в случая е направено повече, отколкото е необходимо и отколкото законът позволява”, твърди адвокат Людмил Рангелов.

От TrafficNews.bg се свързахме със един от собствениците на комплекс  7points , в който се намират няколко дискотеки и ресторанта- Деян Найденов. 

„Ние сме членове на Асоциацията и ако няма оставки, ще подкрепим техните действия и ще излезем на протест. Няма да оставим нещата така, няма да позволим да бъдат стъпквани гражданските права на нашите клиенти. Това, което се случи е недопустимо и трябва да бъде спряно още сега, защото този полицейски произвол не бива да продължава”, заяви Найденов.

На въпрос къде ще се проведе протеста, Найденов отговори: „Разбира се, че пред Областната дирекция на полицията, там са основните виновници на упражненото беззаконие ”.

Собственик на "Бушидо": 400 човека бяха унижени, акциите на МВР са целенасочениДеян Найденов смята, че е недопустимо в 21 век човешките права на хората да бъдат потъпквани така

БАЗ: Настояваме за наказания на виновните за многочасовите обиски на „голо" в нощен клуб в ПловдивПоискаха оставка на министъра и гл. секретар на МВР, както и на директора на ОД МВР - Пловдив