Днес ръководството на ОД МВР Пловдив излезе с изявление по повод срамната акция на 6 май – Гергьовден, в пловдивския клуб "Bushido". При специализирана полицейска операция по линя на наркотици, в дискотеката близо 400 души бяха държани като заложници в продължение на 5 часа, а голяма част от тях подложени на „гол“ обиск, при който са били принудени да съблекат дрехите си, а някой от тях и да клякат по няколко пъти. Обществената реакция не закъсня и от Българската асоциация на заведенията БАЗ поискаха оставките на министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР и директора на пловдивската полиция. На брифинга се появиха директора Васил Костадинов и заместниците му Радослав Начев и Костадин Костов. Последните двама обаче не коментираха ситуацията. Директорът на полицията заяви, че няма намерение да подава оставка , а такава може да му бъде искана само от министъра на вътрешните работи. Също така не се извини на унижените пловдивчани.

Но да видим какво показва изявлението на човека, под чието ръководство е втората по големина дирекция на полицията в България и какво могат да очакват пловдивчани занапред.

 

На кои въпроси директорът не отговори:

  1. Какви наркотици и в какво количество са открити при мащабната операция в Бушидо?
  2. Срещу колко душа са образуваните три досъдебни производства?
  3. В кои заведения са извършвани проверките, цитирани от директора?
  4. Какъв брой посетители са били обискирани и какви са количествата наркотици, иззети при проверките?
  5. При извършените над 20 проверки в комплекс „7 Points“ през последните 3 месеца, има ли констатирани нарушения или открити наркотици?

/Според собствениците на клуба такива няма, за което имат съответните протоколи/

  1. На какво основание са претърсвани и събличани близо 400 души- гости на клуба?
  2. Имало ли е сигнал, за всеки от обискираните клиенти?
  3. На какви данни се обоснова „субективната“ оценка на ръководителя на операцията, предприел тези действия?
  4. Уведомена ли е прокуратурата за провежданата акция?
  5. Ако подобни акции се провеждат на база на „публична информация“ от сорта „една жена каза“ , дали можем да очакваме подобни проверки по време на концерти на Лили Иванова или Васил Найденов на Античния театър?

  

Какво стана ясно:

1. Директорът Васил Костадинов не поема отговорност за проведената операция./Заявява, че решението е на база субективна преценка на ръководителя на СПО/

  1. Не смята, че полицаите са превишили правата си.
  2. Не смята да подава оставка.
  3. Твърди, че във всички нощни заведения се употребяват и разпространяват наркотици.
  4. Поставя под общ знаменател всички посетители и ги превръща в заподозрени.
  5. Не отчита факта, че освен граждани с различни професии, нощните заведения се посещават от много полицаи и техните семейства. Като с горното си изявление също ги причислява към употребяващите.
  6. Твърди, че в заведенията има малолетни деца, придружени от родителите си, което не отговаря на истината, тъй като до този момент няма нито един такъв случай, оповестен от полицията в Пловдив.
  7. Заявява, че гражданите трябва да са готови да платят превенцията по линия наркотици с цената на „известни нарушения“.

/Какви точно нарушения могат да бъдат извършвани от служителите на реда не става ясно. Кой би носил отговорност за тях – също./

  1. Законите, третиращи човешките права, разписани в Европейската конвенция за защита правата на човека, са подчинени на моралните възгледи на директора Костадинов.
  2. Васил Костадинов не одобрява еротичните програми в нощните клубове и смята, че те развращават непълнолетните.
  3. Директорът не би позволил на своите деца да посещават подобни места и смята, че всички родители трябва да последват примера му.

/Същото вероятно трябва да важи за киното и театралните постановки, в които има еротични сцени/.

  1. Васил Костадинов смята, че собствениците на нощни заведения трябва да спрат да пускат непълнолетни лица с декларации от родителите им, въпреки че законът не го забранява.

 

В модерната "стилистика" на полицията през последните дни, можем да обобщим въпросния брифинг като "гола вода" , но без приклякване!

  1. Директорът на полицията за „голото" претърсване в нощен клуб - брифинг без нито един отговор!Васил Костадинов прехвърли отговорността на ръководителя на операцията, било негова субективна преценка