Образувано е досъдебно производство за длъжностни престъпления в Община Пловдив за закупената техника от  ОП „Градини и паркове” за 1 млн.лева,  съобщиха от Окръжна прокуратура – Пловдив за TrafficNews. В момента се води дознание  по чл. 282 от НК, като той гласи:

 „Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация”

Сигналът до прокуратурата и другите контролни институции бе пуснат от TrafficNews, след като от общинското предприятие решиха да сключат скандалните договори за покупка за техника.

Проверката на обществената поръчка стартира през тази година, като Икономическа полиция са установили, че има данни за извършено престъпление, както и наблюдаващият прокурор. Следващите два месеца ще се реши и дали и на кого ще бъде повдигнато обвинение на длъжностни лица от Община Пловдив, когато приключи разследването.

Обществената поръчка бе пусната миналата година, като възложител бе шефът на ОП-то Веселин Козарев. Тя бе разделена на две позиции – за „Доставка на машини, съоръжения и лекотоварни автомобили“ и „Доставка на стопански инвентар, дробилни машини, автовишки и пътнически микробуси“.

Впечатление правеше тогава, че двете позиции са разделени на два, но са смесени – и в двете се закупуват МПС-та и техника.  С други думи – търсеха се фирми, които имат и съответните МПС-та и съответната техника. Обичайно при такива поръчки се разделят на две – едната за МПС-та, а другата за техника. Пусната по този начин на практика се изкараха от процедурата фирми, които  се занимават само със специализирана техника.

Резултатът бе, че косачната техника е закупена през двете фирми от вносителите, а към тях се добавят и камионите, бусовете и вишките втора ръка, с които разполагат.

Почти всички превозни средства бяха 10-годишни, но видимо от договора, който е подписан след това от „Градини и паркове” има и камиони с първа регистрация от 2007 година – т.е. 15-годишни.

Близо 700 000 лева бяха платени за бусове и вишки, като цените започват от 60 000 лева за 10-годишни превозни средства. 300 000 лева пък бе дадена за косачна техника, като цените са доста по-завишени от тези на пазара.

Една от фирмите, които доставя техниката пък е основната й дейност е организирана на конкурси за красота, а неин собственик и управител е известната миска – Ваня Кирова Маринова.

Кметът Здравко Димитров заяви, че няма притеснения относно проверката на КНКОНПИ, Икономическа полиция и прокуратурата за поръчката. В началото на годината той каза, че според него няма нарушения, но има будни граждани, които пускат сигнали в прокуратурата и тя трябва да ги провери.

Всичко по темата, в линковете:

Зико: Не мисля, че има нарушения в поръчката на „Градини и паркове”, за това са органите – да проверяватИма будни граждани, които подават сигнали – дали обаче ще се извиняват, ако няма нарушения, заяви кметът

КПКОНПИ даде на спецпрокуратурата новата техника на „Градини и паркове” за 1 млн. леваИкономическа полиция също проверява сделката за 10-годишните бусчета и вишки

Показаха 10-годишните бусове и вишки на „Градини и паркове” за 700 бона, Зико доволен

„Градини и паркове” смятат да подпишат скандалния договор с миска за скъпа техника! Всичко било изрядно

Миска доставя втора ръка бусове на „Градини и паркове” в Пловдив за 60 бона бройката