Фирма, която е собственост на известна миска и организатор на конкурси за красота, е спечелила една от позициите за обществената поръчка на ОП „Градини и паркове” за нова техника.  

Обществената поръчка на общинското предприятие бе пусната през септември,  като тя бе разделена на две позиции – за „Доставка на машини, съоръжения и лекотоварни автомобили“ и „Доставка на стопански инвентар, дробилни машини, автовишки и пътнически микробуси“.

За първата позиция са  кандидатствали две фирми – „Епра инвестмънт” и „Смарт бизнес къмпъни”, като първата е дала оферта от 365 762 лева без ДДС, а втората 339 860 лева без ДДС.

Комисията, която е оглавявана от бившия кмет на „Източен”, а сега зам.-директор на „Градини и паркове” Николай Чунчуков, е отстранила фирмата с по-ниска оферта и е класирала на първо място „Епра инвестмънт”.  Компанията е собственост на Ваня Кирова – Маринова и е създадена през 2018 година. Въпросната дама е бивш модел, носителката на няколко награди, като през последните години е ивент мениджър и организира конкурси за красота.  Тя има още една фирма – „Ивент едн пиар айджинси”.  Именно с втората си дейност тя е позната в общественото пространство, като досега не се знаеше, че Кирова има подобен бизнес за доставка на оборудване за машини и втора ръка автомобили и бусове.

В техническите спецификации на поръчката на общинското предприятие е записано, че трябва да се доставят 6 фрабрично нови косачки, мотблок с шредер, както и 6 броя лекотоварни автомобили – втора ръка. Изискването е кабините да са двойни 6+1 места, да имат платформа за товарене, както и първата им регистрация да е след 2009 година. Изискването е да не са над 170 000 км, както и да имат 6 месеца гаранция.

С офертата, която са спечелили поръчката, от „Епра инвестмънт” са предложили косачната техника за 65 000 лева без ДДС, както и 6 автобуса на единична цена 49 990 лева без ДДС, или крайна цена от 60 000 лева. Микробусите са два  Iveco 65C, както и четири Mitsubishi Center.

Директорът на ОП „Градини и паркове” Веселин Козарев заяви, че не знае точните модели на микробусите, както и техните технически параметри.

„Не съм участвал в комисията, знам, че са около 10-годишни въпросните микробуси. Като цяло има риск, когато пускаш поръчка за автомобили и техника втора ръка. Поради това искахме да са на малко километри, както и да имат 6 месеца гаранция.  Надявам се колите да са в добро състояние, тъй като спешно имаме нужда от техника”, каза Козарев. Той добави, че все още никой от фирмата не се е свързал с предприятието, за да се подпише договора за доставка.

Справка в немски сайтове за продажба на автомобили и бусове се вижда, че микробуси с техническите параметри на ОП-то се търгуват около 15 000- 18 000 евро. В официалния сайт на „Ивеко” за върнати лизингови микробуси се вижда, че на цена от 33 000 евро може да се вземат превозни средства, произведени през 2019 година и отговарящи на изискванията на общинското предприятие.

В Български сайтове за препродажба също се намират оферти за двойно по-евтини камиони, които отговарят на изискванията и са на 4-5 години. Така например се продава Ford Тransit за 27 325 лева.

Част от новата техника също е на доста високи цени. Така  две косачки Honda HF2317HME ще бъдат доставени на цена от 24 000 лева с ДДС, или по 12 000 лева бройката. Бърза справка в интернет показва, че въпросната косачка се продава за 8690 лева с ДДС, или с около 30% по-евтино.

Още по-голяма е разликата в цената на мотоблок  PROGARDEN BT330/G177 плюс шредер ZANON FALK 7. Той ще бъде доставен за 15 000 лева с ДДС. Справка в интернет показва, че цената на въпросния мотоблок е под 3000 лева с ДДС,а с всички възможни допълнения и екстри( без снегорин) цената става не повече от 7000 лева.  В сайта на производителя на шредера цената му е около 1300 евро.

За четирите косачки Bertolini ще се платят 40 000 лева без ДДС. Тъй като моделът не е упоменат в протокола на комисията към поръчката, справка за продаваните косачки от въпросната марка вървят от 3000 до 8000 лева в мрежата у нас.

За Втората позиция, която е за около 470 000 лева без ДДС оферти са подали две фирми – отново „Смарт бизнес къмпани” и „Еф енд кей къмпани”. Първата пак е била отстранена, като поръчката е дадена втората, която е с управител Филип Божинов и е от София. Офертата на фирмата за цялата техника е 561 000 лева.  Тя също все още не е подписала договора с общинското предприятие.

Те ще доставят: фабрично нови моторни ножици за жив плет – 9 броя;  телескопични кастрачки – 5 броя; моторни триони – 10 броя; храсторези – 15 броя.

Всички те са с марката HUSQVARNA, като цената им е около 36 000 лева без ДДС, или около 44 000 с налога. Справка в сайта на фирмата показва, че цената се различава от 200 до 400 лева между отделни продукти за един брой.

Най-голяма е разликата в храсторезите.  Тяхната единична цена е дадена от спечелилата компания за 1222 лева без ДДС, или 1466 лева с налога. В сайта на фирмата цената, на която може да се купи е 999 лева с включено ДДС.

Три дробрилки за клони пък ще струват близо 150 000 лева без ДДС, или 180 000 лева с налога. В сайта на производителя за Белгия въпросните  модели дробилки струват по 22 000 евро.

За техника втора ръка  има заявени три автовишки и два пътнически микробуси. Изискването към превозните средства втора ръка са да са произведени след 2012 година, до 150 000 км пробег, както и да имат 6 месеца гаранция.

Така компанията е дала оферта от 68 хил. лева без ДДС за автовишки Iveco Daily 65C17, DAF LF75 и Nisan Cabstar, както и 33 333 лева без ДДС за пътнически микробуси Ford Transit.

 В сайта за обяви за продажба на автомобили у нас се вижда, че представителството на Мото-Пфое продава такъв тип пътнически микробуси, но произведени 2018 година на цена от 32 500 лева с ДДС. Те са с пробег от близо 300 000 км, и поради това не отговарят на изискването за поръчката.За никого обаче не е тайна по какъв начин се манипулират километражите на вносните автомобили. Още повече, че да се намери 9-годишен пътнически микробус на 170 000 км, изглежда невъзможно, освен ако не е стоял години в гараж.

Цените на автовишките тези модели втора ръка вървят между 30 000 и 45 000 евро в немските сайтове за автомобили.

Въпреки големите разлики в цените от ОП „Градини и паркове” вероятно ще подпишат договора с фирмите. Законът за обществени поръчки позволява, когато цените на дадени продукти или техника е значително по-висок от пазарните, поръчката да бъде прекратена.

Интересно е обаче, че въпреки завишените цени на новата техника, фирмите са се вместили в прогнозната цена, която би трябвало да е на база на свободния пазар.

Субективно обаче остава стойността на превозните средства втора ръка, тъй като това се цени, които се определят от самите собственици на превозните средства, в случая фирмите доставчици.