Пловдивският летец и учител капитан инж. Костадин Недев получи престижна награда в Брюксел.  Създателят на образователната платформа за технологично обучение „Млад изобретател“  стана част от „Архитектите на бъдещето” на организацията Emerging Europe. Благодарение на нестихващия си устрем да създаде мини технологични общества за децата у нас, Недев получи признанието да представи страната ни на европейската сцена.

Организацията  отличава личности, проекти, инициативи, организации и компании, които имат значителен принос за социалното, икономическо и демократично развитие на региона.

Наградата на Неделев бе връчена в Европейския парламент от Андрю Вробел. Отличени са още  28 изключителни личности – по един за всяка страна от развиваща се Европа и Централна Азия.

Инж. Костадин Недев се занимава успоредно с дейностите на летец и млад изобретател. Роден и израснал в Смолян, но от дълги години живее в Пловдив. Завършил е Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, след което няколко години е специализирал „Лидерство в авиацията“ в САЩ. В момента работи като пилот на изтребител в авиобаза „Граф Игнатиево“.

„Децата-инженери са естествения интелект на всяка нация. Все по-често виждаме деца, които не си играят с топка. Пред спорта хлапетата избират телефона или таблета. Задачата на „Млад изобретател” е да формира поколение млади хора, които по креативен начин разбират как работят технологиите и могат да създават нови решения вместо да бъдат консуматори на умни устройства” каза капитан инж. Недев пред публиката в белгийската столица.

Сред гостите на събитието присъстваха и Мишел Шефър(директор на Европейския съвет по иновации) и Мишел Симонс ( генерален мениджър на Microsoft Централна Европа).

Костадин Недев определя като призвание  и привилегия работата си като учител, като си поставя за цел да даде достъп на все повече деца до технологична среда.

„Има доста световни изследвания за това как се заплава интересът и любопитството при децата. То е обикновено комбинация от личния интерес на всяко дете и средата, в която то израства. Разбира се, аз не съм изключение и моето любопитство към технологиите се зароди вследствие на технологичната семейна среда в която израснах. За съжаление не всяко дете има достъп до такава среда, особено в по-малките населени места. Тук е и важната роля на „Млад изобретател“ по регионите, където създаваме мини технологични общности сред децата”, споделя той.

За младия летец наградата е изключително признание за целия му екип.

„За мен наградата е и ангажимент да продължим все по-усилено да възпитаваме технологиите и креативното мислене у децата. Вярвам, че тази награда е доказателството и признание, че в България може да създаваме иновативно учебно съдържание на световно ниво. Само така ще поставим България на технологичната карта на Европа като генератор на технологии, а не просто като консуматор”, коментира пилотът.

До края на 2023 година „Млад изобретател” планира нови групи в Пловдив и Смолян, София и Стара Загора.

Голямо постижение! Пловдивски пилот с награда от съоснователя на ТеслаКостадин Недев е отличен със Straubel Leadership Award

Военен летец и учител в Пловдив: За да се развиваме, българското образование трябва да се актуализираЗаради проекта му "Млад изобретател" той бе награден лично от президента Румен Радев