Обгазяване с боклуци продължава да тормози жители на Столипиново. Проблемът по думите на читателите ни става все по-сериозен, а въпреки действията на институциите, горенето на най-различни отпадъци продължава. По думите на читателите ни все по-често се усеща силната миризма на изгорени гуми и друго, особено през нощта. Въпреки желанието им, хората не могат и да отварят прозорците си надвечер, тъй като апартаментите им се обгазяват и миризмата е нетърпима.

„Никой в последно време не дава гласност за огромния проблем с изгарянето на отпадъци. Напоследък късно вечер, а днес от 20:00 часа се палят отпадъци. Проблемът не е от вчера, но действията на отговорните органи са незначителни. Този дим се разпространява и трови нас и децата ни. Нима шепа обитатели на етническия квартал ще ни правят на маймуни вече над 20 години с тази убийствена практика”, споделят читателите ни.

Кметът на район „Източен” Емил Русинов заяви пред TrafficNews, че в най-кратък срок ще се проведе среща с Шесто районно управление, Пловдивския инспекторат, както и с ОП „Паркове и градини” по този повод и за обсъждане на ефективните методи за ограничаването на тази практика в района.

Относно подаването на сигнали за пожари и глобите за хората, извършващи незаконосъобразни действия, той заяви, че сигнали могат да се подават както до РИОСВ- Пловдив, така и до общинския инспекторат, които и в случая глобяват.

„Общината работи с инспектората, които имат правомощията да глобяват нарушителите. Жителите на района могат да подават сигнали и към нас. В най-кратък срок ще се състои среща между Шесто районно управление, Пловдивския инспекторат, както и с ОП „Паркове и градини”, с които ще обсъдим начините на превенция. Последният такъв случай е от неделя, когато реагирахме изключително бързо”, заяви Русинов.

Оказва се, че най-често се палят отпадъци в речното корито на река Марица в района на Столипиново. Именно там в началото на мандата превантивно е била изградена дига, която да попречи на преминаването и съответно изхвърлянето на отпадъци, които впоследствие биват запалвани, а кварталът – обгазяван.

Въпреки това жителите на етническия квартал продължават да намират начини да достигнат до крайречието и да изхвърлят всякакви боклуци, сред които гуми, строителни отпадъци и други. Само преди месеци от там са били събрани и изхвърлени тонове боклук, но изглежда гражданите бързо успяват да превърнат мястото в нерегламентирано сметище.

„Сезонът е пожароопасен, така че ще обсъдим видовете превенция и ще черпим от опита на предишния кмет, който ме консултира как да вървим в тази посока и това, ако не може да спре, то поне да се ограничи до максимум”, добави Русинов.

Заяви още, че все пак разчита и на съвестта на жителите на района, които трябва да редуцират тези прояви.