През последните 4 месеца медията ни представи редица случаи на пловдивчани, които изгубиха работите си, достойнството и книжките си след положителни проби за дрога на пътя. Впоследствие кръвните им проби се оказаха отрицателни.  Освен че крайният резултат опровергава първоначалните тестове, се оказва че доказването на това дали водачът е употребил или не накотични вещества, отнема между един и половина и три месеца. Междувременно шофьорът е без книжка. Не са редки случаите, когато положителният полеви тест става причина за "обиск в условията на неотложност" на водача. Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. 

Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. Законът не предвижда компенсация за пострадалите водачи. Граждани и юристи смятат, че това тези практики са злоупотреба с правата ни. 

TrafficNews  започна кампания за промяна в наредбата и преразглеждане на  използването на полевите Драг чекове 3000! 

Днес ще ви разкажем за един пловдивчанин, чиято история няма хепи енд.

Бисер Каравиев е от Асеновград, но живее в София. Мъжът често пътува към родния си град, за да вижда сина си. Така и дни преди Коледа, при влизане в Асеновград, Бисер е бил спрян за рутинна проверка от екип на Пътна полиция.

„Всичките ми документи бяха изрядни. Въпреки това униформените ме помолиха да остана на място, за да дойде друг екип, който да провери за наличието на невръчени глоби. Съгласих се, но вместо брандирана кола, дойде цивилна. Полицаят ми каза да карам след него към районното. Учудих се, но съм длъжен да изпълня нареждането от полицията”, започна разказа си Бисер Каравиев.

В сградата на РПУ-то в Асеновград обаче освен за глоби, водачът е бил проверен и за дрога.

„Ескортираха ме все едно съм престъпник. В сградата на МВР същият цивилен ми каза, че ще ме подложат на тест за дрога. Съгласих се, защото не употребявам. В суматохата обаче дори не видях от къде и как изкараха един тампон, който ми навряха в устата. След няколко минути получих и „изненадата” – положителен резултат за амфетамин. Аз се изсмях, защото мислих, че е шега. Не, не беше. Поисках още един тест, дори казах, че ще го платя.Отказаха ми. Последва тараш на колата до основи – вдигаха седалки, изпразниха жабката и багажника, дърпаха сенниците, но нищо не намериха. Казаха, че ще ме задържат, а аз само повтарях, че е абсурден теста и че искам нов такъв. Не ми позволиха да се обадя по телефона. Същия ми бе отнет и оставен на дежурния. Попитаха дали ще  давам кръв и аз се съгласих”, продължи разказа си Бисер.

С патрул на полицията мъжът е бил отведен към болница. По време на пътуването обаче, униформени са съобщили на Каравиев, че теста се заплаща.

„Никога не съм попадал в такава ситуация и не знаех каква е процедурата. Попитах двамата полицаи как стоят нещата. Те ми казаха, че между 300 и 500 лева струва кръвната проба. Бръкнах в джоба и преброих само 217 лева. Поисках да се обадя на бившата ми жена, за да ми донесе пари, но пак ми бе отказано. В болницата лекарите ми направиха тест дали съм адекватен – разпитваха ме, караха ме да ходя на права линия и прочие. При въпрос дали ще давам кръв аз отказах, тъй като нямах парите. Тогава ме върнаха в районното и там останах до следващата сутрин”, категорично заяви асеновградчанинът.

Веднага след освобождаването си, Бисер се свързва с адвокат. Междувременно от аптека си купува бързи тестове за наркотици.

„Пробата е чрез урина. И двете бяха отрицателни. След срещата с адвокат научих, че кръвните тестове не се заплащат. Юристът се свърза с наблюдаващия прокурор с молба за кръвен тест, дори писахме жалба. Отговорът бе НЕ. Адвокатът каза още, че ако случаят ми влезе в съда до 10 дни, ще изисква по съдебен път изследване за наличие на амфетамин. Заради празниците обаче, делото бе насрочено чак за 4 януари. Срокът бе отминал и аз се оказах престъпник”, допълни още Каравиев.

Той е сключил споразумение, признавайки вина без такава да е налице, по думите му. Бисер е осъден на 6 месеца условно, с 3 години изпитателен срок. 8 месеца той е без книжка.

„Искам да се даде гласност на всички подобни случаи. Нека хората да знаят, че кръвните проби не се заплащат. Нека да си отстояват и търсят правата”, завършва Бисер Каравиев.

Оказва се, че случаят на асеновградчанина не е прецедент. Очаквайте в последващ материал интервю с юристи, сблъсквали се с подобни казуси.

TrafficNews ще продължи да търси мнения от лекари, юристи  и експерти по темата. 

Адв. Мазнев: 30% от полевите драг- тестове дават неверни резултати, необходима е законодателна промяна

ВМА за полевите наркотестове: При Drug Check 3000 има риск от субективна грешка