За пореден път шофьор от Пловдив, с положителен драг чек за дрога, се оказа „чист”. Мъж близо два месеца е оставен без работа, кола и шофьорска книжка след полеви тест, показал наличие на амфетамин.

След 45 дни чакане, младежът се е оказал с чиста кръвна проба без никакви следи от забранени субстанции. 

Пловдивчанинът бил спрян от екип на полицията на 1 март тази година на улица „Батак” около 14:40 часа. На водача бил направен полеви тест с Drug Check 3000, който показал положителни положителни стойности за амфетамин.

Недоволен от резултата, шофьорът поискал да даде кръвна проба. Въпреки това прекарал 24 часа в ареста на 6 районно, а номерата на колата били свалени.

След близо 3 месеца обаче се оказало, че резултатите на пловдивчанина били чисти – нито следа от забранени субстанции. Спрямо него било прекратено наказателното производство, но не и принудителната мярка.

Въпреки отрицателните резултати, номерата на колата не били върнати. Поради тази причина, пловдивчанинът завел дело срещу МВР в Административен съд.

Не само, че магистратите отмениха административната мярка, те осъдиха Министерството на вътрешните работи да плати разходите на шофьора в размер на 450 лева.

Това не е първият подобен случай. 

Без вина-виновен! Пловдивчанин остана без работа и книжка след грешен тест за дрога, ще съди МВР43 дни Йордан чака кръвните изследвания, за да докаже невинността си

ВМА за полевите наркотестове: При Drug Check 3000 има риск от субективна грешкаНатоварването на лабораторията е скочило тройно през последната година

След серия сигнали и публикации на случаи с фалшиво позитивни драг чекове, TrafficNews започва кампания за преразглеждането на използването на полевите Драг чекове 3000! През последните 4 месеца медията ни представи шест случая на пловдивчани, които изгубиха работите си, достойнството и книжките си след положителни проби за дрога на пътя. Впоследствие кръвните им проби се оказаха отрицателни.  Освен че крайният резултат опровергава първоначалните тестове, се оказва че доказването на това дали водачът е употребил или не накотични вещества, отнема между един и половина и три месеца. Междувременно шофьорът е без книжка. Не са редки случаите, когато положителният полеви тест става причина за "обиск в условията на неотложност" на водача. Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. Законът не предвижда компенсация за пострадалите водачи. Граждани и юристи смятат, че това тези практики са злоупотреба с правата ни. 

В тази връзка търсим мнения от лекари, юристи  и експерти по темата.