Проектът за изграждането  на 50-метров плувен  басейн в ПК „Младост” отново ще бъде преработен. Община  Пловдив пусна директно договаряне с фирмата „Архцентър – А”, която е на автора на проекта арх. Тодор Абаджиев. Той ще  получи нови 118 хил. лева за новите дейности.

Преработката на проекта ще включва проектиране на  системата за сграден мениджмънт – BMS. Също така препроектиране в частите  „Архитектура“, „Конструкции“ и „ВиК“, които са обвързани с новото идейно решение за технологията за изграждане на коритото на плувния комплекс. Предвижда се коритото вместо от железобетон, да бъде направено по нова италианска технология на компанията „Мирта”. Актуализация на проекта ще има и в частта му за соларни фотоволтаични системи.

Кметът Здравко Димитров инспектира строежа на басейн "Младост"Работата върви по график, а в момента се подготвя фундамента

В сумата ще има и консултации при  изпълнението на обекта, участия в срещи и заседания, съдействие при избор на материали и други.

Това ще е второ препроектиране на комплекса, като в началото на годината отново бе пуснато директно договаряне към фирма „Архцентър – А”. Тогава тя взе  95 хил. лева без ДДС за преработка на одобрение технически проекти, изработване на ново задание за соларни фотоволтаични системи, както и да се извърши авторски надзор по време на строителството на 50-метровия басейн.

Припомняме, че стойността на басейна е за 21 млн. лева.  Той ще се състои от един частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за инсталационен такъв, където ще се разположат ОВК инсталации.

50-метровият олимпийски басейн ще има трибуни с капацитет от 1002 души. Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

Преработват проекта за басейн „Младост”, слагат му и фотоволтаични системиДо края на месеца се очаква Община Пловдив да подпише договора с ФУГ за плувния комплекс