Проектът за плувен комплекс „Младост” ще бъде преработен, става ясно от обявление на Община Пловдив. Те са пуснали процедура за директно договаряне към фирма „Архцентър – А” на Тодор Абаджиев, които са направили първия проект.

Поръчката е на стойност от 95 хил. лева без ДДС като в нея е заложено да се преработи одобрение технически проекти, да се изработи ново задание за соларни фотоволтаични системи, както и да се извърши авторски надзор по време на строителството на 50-метровия басейн.

След направата на корекцията на проекта, ще бъде ясно и точните количествено-стойностни сметки след нея.

Община Пловдив очаква да получи 20 млн. лева  нисколихвен заем от Фонда за устойчиви градове, като договорът трябва да се подпише до края на месеца.

В края на 2022 година градските власти избраха и изпълнител по втората поръчка. Това е дъщерната фирма на Главболгарстрой” – „ГБС – Пловдив”. Те дадоха оферта от   17,4 млн. лева  без ДДС или 20,88 млн. лева с налога. Другите две фирми, които са пуснали оферти – „Парсек груп” и „Климатроник” ЕООД бяха отстранени, тъй като предложенията им не отговаряли  на техническите изисквания.

Очакванията бяха с 20 млн. лева да се построи басейна, а още 1 млн. лева да се даде за оборудване. Ако сумата набъбне още заради фотоволтаичната система, то тя ще се покрие от бюджета на градските власти.

В  заданието е заложено изграждането на съвременен плувен комплекс, отговарящ на изискванията на Международната федерация по плуване. Новопроектираният плувен басейн се състои от един частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за инсталационен такъв, където ще се разположат ОВК инсталации.

50-метровият олимпийски басейн ще има трибуни с капацитет от 1002 души. Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

Няма да правят първа копка на ПК „Младост”, Зико не иска сам да преговаря и за „Строител”Чакат одобрение на финансовата институция за кредита за басейна