Община Пловдив пусна първата обществена поръчка за новата програма за подмяна на старите отоплителни уреди с екологично чисти. Градските власти търси изпълните за подготвителните дейности  „За по-чист въздух!“ по ОП „Околна среда”.

Община Пловдив бе одобрена за получаване на 100% безвъзмездна финансова помощ до 28 млн. лева по програма „За по-чист въздух!”. Общата рамка на програмата е 484 лева и включва 18 общини. 

Трафик, ФПЧ, кални петна, кюмбета – губи ли Пловдив битката с токсичния въздух?„Без промяна и ефект” е отчетът на РИОСВ относно програмата за справянето със замърсяването

В момента се изпълнява първата процедура за 14 млн. лева, като Община Пловдив вече е събрала над 3600 домакинства за подмяната на уредите. Много от тях вече са монтирани, като вече започва и извозването на старите кюмбета и камини.  Очаква се цялата програма да завърши до края на годината. В момента дори не се приемат заявления за подмяна на уредите, като се очаква това да се възобнови през октомври.

Преустановяват набирането на кандидатури по проекта за смяна на кюмбетата

През това време трябва да се изготвят и анализите и стратегиите за новия програмен период. Поръчката е на стойност от 170 000 лева, като има 6 дейности, които трябва да се извършат от избрания изпълнител.

Първата е извършване на пазарно проучване за цените на отоплителните уреди, да се направи механизми за тяхната подмяна,  изготвяне на комуникационен план, анализ за стойността на целия проект и общата бюджетна рамка.

Една от големите промени в програмата „За по-чист въздух!” се очаква да е и наематели да могат да подменят печките си на твърдо гориво. В момента това не е възможно, а на практика елиминира и всички блокове в Столипиново, където 90% са общинска собственост.

През новия програмен период освен стандартните екоуреди – климатици, инсталации на газ и пелети, както и включване към топлофикация,  ще има още една опция. Тя е за поставяне на фотоволтаични системи, ако отоплителната инсталация е термопомпа тип „въздух-въздух”. За тези уреди могат обаче да кандидатстват домакинства, които получават помощи за отопление .

Очаква се новата програма да е отворена в първото тримесечие на 2024 година, а Община Пловдив трябва да кандидатства до 6 месеца след датата.

Ще върне ли Пловдив 14 млн. за смяната на кюмбетата? Общината с панически действияФирмата на Емил Иванов – Гаро се отказа от демонтажа за старите печки – щял да е на загуба