С 48 гласа за общинските съветници на Пловдив приеха декларацията срещу инвестиционното предложение за изграждане на инсталация за рециклиране на автомобилни гуми в Южната промишена зона на града. Тя бе внесена от групата на ГЕРБ, като такава позиция изразиха и представители на ПП-ДБ.

С декларацията се дава категорично възражение инсталацията да бъде изградена на територията на Пловдив и се иска тя да бъде изнесена на друго място. Според тях, в доклада по ОВОС на инвестиционното предложение не е извършен задълбочен анализ относно здравния статус на живеещите в района.

Преди да се пристъпи към гласуване за кратко думата взе възложителят на проекта Стефан Терзиев, който вчера определи декларацията им като „лудост“ и заяви, че в нея липсва експертност. Той помоли преди гласуване на каквото и да е решение, казусът да получи по-широко обсъждане, в което да се включат и представители на научната общественост.

„Проблемът със замърсяването от автомобилни гуми в Пловдив може да бъде решен само чрез иновативни технологии за рециклиране, като тази. Тиражираше се дори от политически партии, че в Пловдив ще се прави завод за горене на гуми. Инсталацията няма нищо общо с това. Има технология и съоръжение, която може да произвежда след рециклиране нови екологично чисти продукти. Това в кръговата икономика“, заяви управителят на „Еко Енерджи 50“.

Еко Енерджи: Докладът на общинските съветници е лудост, няма експертна стойностВъзложителят на проекта за рециклиране на гуми в Пловдив определи инвестицията си като единственото решение за справяне със замърсяването

Той пожела вносителите да оттеглят декларациите си и преди следващата сесия да се сформира експертна научна комисия, която да беседва по темата.

След изчитане на декларацията, се пристъпи към гласуване. То завърши с единодушие – с 48 гласа документът против инсталацията се прие.

Борислав Инчев от групата на „Браво, Пловдив“ заяви, че те ще подкрепят декларацията, защото в момента няма как да са сигурни, че вдействителност това инвестиционно намерение ще реши проблема с излязлите от употреба гуми, още повече дали е безопасно.

„От групата на „Браво, Пловдив“ няма как да се вземе решение, докато не се даде допълнителна информация за ефективността и безопасността на самата инсталация“.

Славчо Атанасов също се присъедини към становището на Инчев, като той бе единственият, гласувал въздържал се от общинските съветници.

След решението управителят на дружеството „Еко Енерджи 50“ ЕООД изрази своето огорчение от разразилия се дебат в ОбС и последващото решение. Той обясни, че общинският съвет не е органът, който да реши дали инсталацията е безопасна или не, предвид, че всички компетентни институции до момента са дали положително становище.

Притесненията на Стефан Терзиев са свързани с това, че приемането на декларацията би могло да повлия е на РИОСВ-Пловдив при вземане на окончателно решение дали да даде зелена светлина на инсталацията или да прекрати инвестиционното предложение на „Еко Енерджи 50“.

Повече по темата вижте в останалите публикации на TrafficNews

Стефан Терзиев, Еко Енерджи: Инсталацията за унищожаване на стари гуми е последно поколение, по никакъв начин не замърсява околната средаХората, които разпространяват лъжи и манипулации за технологията, знаят ли къде отиват 7 хиляди тона стари гуми, които се изхвърлят ежегодно в Пловдив?

Съветниците от ГЕРБ с декларация срещу инсталацията за гуми, инвеститорът иска да бъде изслушан на сесиятаУправителят на "Еко Енерджи" критикува съветниците, че грубо погазват закона и Европейските директиви

Изграждат инсталация за изгаряне на гуми в Пловдив, в последния момент отмениха обсъждането с гражданиЕкоинспекцията е пратила писмо на фирмата, че не е спазила процедурата за провеждане на обществено обсъждане

 

Декларацията: