100 млн. лева ще си разделят 17-те общини в Пловдивска област през държавния бюджет, който ще бъде гласуван от Народното събрание на второ четене. Както TrafficNews писа за Пловдив за 2024 година са заложени 5 проекта за 100 млн. лева, сред които стадионите, две пътни артерии и Античен Форум – Юг и Изток.

Одобрено! Пловдив получава 100 млн. лева финансова инжекция от държавата за 5 проекта75 млн. лева от средствата са за двата стадиона, освобождава се сериозен ресурс в бюджета на града

Почти същата сума е заложена и за останалите 17 общини, като те са вкарани в капиталовата програма с 33 проекта. Всеки един от проектите е с издадено строително разрешение, като за много от тях има и избрани изпълнители. Именно това бе едно от условията към общините, за да получат целево финансиране за проекти.

Най-много средства са заложени за Община Раковски, която ще получи 14,6 млн. лева.  От тях 8 млн. лева са за реконструкция на уличната мрежа, а остатъкът от 6,6 мл.  лева за изграждането на мултифункционална спорта зала и басейн.

Община Асеновград ще получи 10,5 млн. лева за укрепването на двата бряга на река Чепеларска в регулацията на града, както и 1 млн. лева за реконструкцията на пешеходния им мост.

За Брезово сумата е 7 млн. лева, като 4,2 млн. лева са за реконструкция на общинския път към Раковски до село Чоба, а остатъкът за реконструкция на основния им водопровод в града.

Целево за Община Калояново ще се дадат 2 млн. лева, от които 750 хил. лева са за тротоари в населеното място, а 1 млн. лева за улица и ВиК мрежа в село Дълго поле.

Сумата за Карлово е 9,5 млн. лева, които са за ремонт на основен общински път, както и водопроводната мрежа с село Марино поле. Кричим е одобрен с проекти за 2 млн. лева за улици в града,  както и 760 хил. лева за гробищния парк .

6 млн. лева е предвидената сума за Община „Марица” за ремонт на пътя Костиево – Радиново в участъка Радиново – Бенковски.  Най-малката община Лъки има 1,5 млн. лева за реконструкция на пътя за Джурково.

Перущица има два проекта, единият е за водопроводната мрежа за 2,1 млн. лева, а другият за туристическия информационен център за 200 хиляди лева.

Община Първомай също ще има солидно държавно финансиране през 2024 година. Най-големият обект е за 7,5 млн. лева за реконструкцията на пътя Първомай – Караджово.  Други 1,8 млн. лева ще са за улица „Малина” и ул. „Ал. Стамболийски”, толкова се взима и за ул. „Братя Миладинови”.

За община „Родопи” сумата е 4,3 млн. лева, от тях 3,9 млн. лева са за водопровод на село Белащица, а остатъка за ВиК мрежата на ул. „Стадиона „ в село Марково.  За Садово фигурира един проект – за 3,8 млн. лева за реконструкция пътя Чешнегирово – Садово.

5,2 млн. лева са предвидени за община Стамболийски – 3,7 млн. лева за улична и ВиК инфраструктура и още 1,5 млн. лева за спортна зала „Тракия” в града. С 4 млн. лева ще се ремонтира пътя Съединение – Голям Чардак.

Хисаря е вкарана с два проекта за 5 млн. лева за село Кръстевич, които трябва да сложат край на безводието – нов сондаж и водопроводи.

За община Куклен сумата е 2,7 млн. лева, като 1,6 млн. лева са за улици, а 1 млн. лева за училище СУ „Отец Паисий”.

8,5 млн. лева ще се гласуват за община Сопот. Със сумата се предвижда реконструкция на централния площад и парк за 5,6 млн. лева, а 2,5 млн. лева са за изграждането на нов преливник на главния колектор. С половин милиона лева ще се ремонтира сградата на „Местни данъци и такси”.