99,3 млн. лева ще  получи целево Община Пловдив за 5 свои проекта през републиканския бюджет. В законопроекта за държавния бюджет, който ще се гласува в четвъртък  в Народното събрание,  са заложени всички проекти, които ще се реализират през следващата година от общините.

Кметът Костадин Димитров бе поискал от финансовото министерство 156 млн. лева за 10 свои проекта, като по-голямата част от сумата е одобрена.  Обещанието, че двата стадиона ще фигурират в рамката на бюджета за 2024 година, е факт.

Ако депутатите одобрят бюджета за 2024-а в този му вид, то за стадион „Локомотив” ще бъдат преведени по сметките 42 млн. лева. На толкова е оценен новият етап, който включва централната трибуна и облагородяването на спортния комплекс около стадиона. За стадион „Христо Ботев” сумата е 33,5 млн. лева. С  тях ще се завърши съоръжението, като ще може да се покрият и индексациите, които  се очакват към фирмата изпълнител.

На практика с тези средства ще се освободят финансови средства от местните приходи на Община Пловдив. За двата стадиона трябваше в следващите три бюджетни години да се осигурят  по над 10 млн. лева. Сега тези средства могат да бъдат разпределени към други обекти.

Друг проект, който е заложен в Бюджет 2024 е реконструкцията на „Голямоконарско шосе”. В сметките са заложени 19 млн. лева, като  в тях е и преходния остатък от тази година, когато бяха преведени 9 млн. лева. Със  сумата догодина ще може да се завърши  реконструкцията в землището на Община Пловдив.

Облагородяването на Античен форум  - Изток и Юг също е залегнало с 1,2 млн. лева. Последният проект, който получава финансиране е реконструкцията на ул. „Славянска” в участъка от бул. „Източен” до ул. „Лев Толстой” за 3,6 млн. лева.

Сред големите обекти, които не са получили финансиране са кино „Космос” и „Рогошко шосе”. С осигуряването на средствата за стадионите  обаче, заложените в бюджета средства може да бъдат разпределени към тях.

Борисов: Парите за Лаута и Колежа ще са в бюджета, за Околовръстното на Пловдив - също2 млрд. лева са заложени за финансиране на обекти в общините, заяви лидерът на ГЕРБ.