Община „Родопи“ отправя поздрав към всички учители, писатели, читалищни дейци, учени, творци, журналисти, радетели на българската духовност във всички сфери и жители на общината по повод Деня на народните будители.

„На този ден България отдава своето признание към дейността на безбройните народни будители, благодарение на които сме съхранили своята идентичност и сме запазили своя бит и култура. Времето не винаги е съюзник на паметта, но не може да ни отнеме словото, да заличи българщината.

На този ден се обръщамe към всички вас, посветили живота си на запазване на това кътче на душевност, на самобитност. Всяко време се нуждае от будители. Времето и историята не ги избират случайно, а ги създават тогава, когато има нужда от тях.  Независимо дали това е време на трудности или спокойни дни.

Пожелаваме на всички, чиято мисия днес е да опазват и съхраняват българската духовност, да не спират да будят съзнанието на младото поколение, за това какво е наследството, което носим като история, духовност и традиции! Бъдете здрави, със силен дух, вдъхновение и творчески устрем! Честит празник, будители!”