Община „Родопи” е обжалвала решението на Общинския съвет – Пловдив, с което се приема Белащица да се присъедини към областния център. Делото е заведено в Административен съд – Пловдив, а областният управител Ангел Стоев няма да взима отношение по казуса до приключването му.

„След първото решение на Общински съвет – Пловдив, аз като областен управител го обжалвах, защото не бе изчакана проверката на ГРАО на подписите. След новото решение за подписката, която бе обявена за редовна,  Общинският съвет го прегласува, след като го бях върнал. Междувременно обаче Община „Родопи” е обжалвала решението на ОбС – Пловдив. Докато съдът не се произнесе, аз няма да взимам отношение по казуса”, каза областният управител пред TrafficNews.

Жалбата на Община „Родопи” е, че има разминаване между електронния и хартиения вариант на подписката, като магистратите трябва да постановят дали е редовна или не.

Ако съдиите отхвърлят жалбата на Община „Родопи”, то топката е в полето на областния управител. Тогава той трябва да даде предложение към съседната на Пловдив община да проведе референдума, без значение, че местният парламент на „Родопи” го е отхвърлил.

Съдиите отменят ли решението на ОбС – Пловдив, то цялата процедура по референдума ще отпадне и ще трябва да минат поне 6 месеца до нова подписка за отделянето на селото.

Община „Родопи” каза "не" на референдума за отделяне на БелащицаКметът на общината определи това като "съвсем нормално", а от ИК напуснаха залата

Пловдивските общинари бутнаха ветото на губернатора за Белащица, но казусът не е решенИнициативният комитет внесе новия протокол от ГРАО, според който подписката за референдума е валиден