Новият проект на ВиК за Южния обходен колектор по ул. „Царевец” е готов, като след завършването на пробива с „Модър” ще започнат дейностите по него. На срещата между Община Пловдив, ВиК, ЕВН и фирмите изпълнители, стана ясно, че реконструкцията на улицата може да започне през март.

От „Еко Проект Пловдив”, които работят по колектора заявиха, че първо ще извършат дейностите по колектора в отсечката на ул. „Царевец” между бул. „Хаджи Димитър” и ул. „Солунска”, за да може максимално бързо да освободят движението.

След това те ще влязат в отчуждените имоти, за да изградят колекторската мрежа. Очаква се това да се случи в края на март, началото на април, когато трябва е готов пробивът „Модър-Царевец”.

Припомняме, че с препроектирането дейностите на ВиК няма да се извършват в сегашното платно, както бе първоначалната идея. След като изградят колектора през проекта на водното  дружество, фирмата изпълнител може да започне с изграждането на допълнителното платно, а след това да се сменят и водопроводите. Едва тогава ще се затвори за реконструкция старото платно за движение.

Между двете ленти ще има и зелена ивица, за да се запазят максимално повече от чинарите по улицата.

Фирмата изпълнител на ремонта на ул. „Царевец” от страна на Община Пловдив е консорциумът между „София асфалт” и „Вейл конструкции”. Той работи и по обновяването на бул. „Хаджи Димитър”. Стойността на проекта е за над 4 млн. лева, като включва разширение на улицата от „Солунска” до бул. „Пещерско шосе”. Парите за проекта са осигурени през 40-милионния заем.

Премахнаха пречките пред "Модър- Царевец", пускат движението на кръговото на Централна гара