Община Пловдив ще връща близо 600 хил. лева на Европа за реконструкцията на СУ „Любен Каравелов”. Причината е, че ремонтът се е проточил година и половина, а фирмата изпълнител по договор е дал 120 дни. Поради това Управляващият орган на „Региони в растеж” е наложил финансова корекция в размер на 25% от договора със софийската фирма „НСК”, която е била избрана от Община Пловдив.

Обществената поръчка за реконструкцията на училището бе още през 2018 година, когато е избрана софийската фирма, като стойността на договора е 2 млн. лева. Самият ремонт е започна в мандата на Здравко Димитров, като строителната линия е разкрита на 24 февруари 2020 година, като той е приет на 9 септември 2021 година без забележки.

След проверка обаче е установено, че срокът е бил необосновано удължаван. Първото спиране е било през март – май 2020 година заради извънредното положение от ковид пандемията. Второто  от юли до октомври 2020 заради нужда от промяна на проекта, третото – от декември 2020 – до февруари 2021 година заради лоши метеорологични условия. Последното отново заради ковид ограниченията от февруари до август 2021 година, като то е било 185 дни.

Първите три спирания на проекта са били обосновани и приети от управляващия орган, но не и последното, което те било най-дълго. Според МРРБ  Община Пловдив не е дала каквито и да е доказателства, че преустановяването на дейностите са необходими, включително и фактури и кореспонденция с доставчици на услуги . През въпросния период не е имало и ограничаване на движението на хора и работници.

Въпреки че Община Пловдив е атакувала решението в Административен съд, оттам са отхвърлили жалбата им. Все пак градските власти могат да обжалват решението във Върховния административен съд.

Това е втора сходна санкция за ремонта на СУ „Любен Каравелов”. Първата бе пак в размер на близо 600 000 лева. Тогава управляващият орган към МРРБ бе санкционирал с 25% градските власти за строителството на многофункционална зала с басейн към школото,  чиято стойност е близо 2,4 млн. лева.  Корекцията е в размер на 596 643 лева, като тя е била за нередности в строителството и избора на компания.

Нова голяма финансова корекция за Пловдив! Връща 600 хил. лева на Европа за спортна залаСанкцията е заради нарушения в избора на фирма за строителството на салона към СУ „Любен Каравелов”