Работата по най-разбития път край Пловдив, този за селата Ситово и Лилково, тече с пълна сила. Тази сутрин започна полагането на асфалта по трасето между Бойково до разклона за двете села.

Това съобщи пред наш репортер председателят на сдружението "Заедно за Лилково" Димитър Балев добави, че първите метри асфалт е положен, като старт на процедурата е бил даден около 8:30 часа.

„Днес беше поставено „началото на края“ на една десетилетна сага. От СНЦ „ Заедно за Лилково“ и СНЦ „ За Ситово“ искаме да благодарим на всички отговорни институции, които поставиха началото преди месеци и на приемствеността на тези след тях , които прегърнаха подетата инициатива и откликнаха на проблемите на жителите на селата, допринасяйки това събитие да стане реалност, отстоявайки позициите и интересите на хората до край. С действията си всички ние доказахме, че образуваме една общност, наречена България, всички ние сме част от една единна Европа, всички ние живеем в 21 век и заслужаваме да имаме нормални европейски пътища, да живеем по нормален европейски стандарт”, казаха от двете сдружения „За Ситово” и „Заедно за Лилково”.

Според Балев работата ще продължи и през идните дни, като до събота включително трасето ще бъде затворено.

Припомняме, че до щастливата развръзка се стигна след серия от протести, писма до институции, включително и до експремиера Бойко Борисов.

Осемкилометровата отсечка до село Лилково бе в потресаващо състояние. Асфалт от години липсваше, две коли едва се разминаваха, а дупките бяха на всеки метър.

След близо две десетилетия преминаване през опасни участъци и разбити пътища и неколкократни сериозни заявки за ремонти, местните най-накрая получиха уверение, че родопското трасе ще бъде изцяло ремонтирано и разширено.  

Лично бившият премиерът Бойко Борисов инспектира февруари старта на обезопасителните дейности по пътя, след като свлачища бяха откъснали част от пътя. По думите на експремиерът де факто път по това трасе никога не е имало, а за изграждането на такъв държавата отпусна 20 милиона, а след дни беше обявено, че ще се заделят още 35 милиона или общо 55 милиона.

Отпускат с 35 милиона лева повече за пътя до Лилково, продължават го до Девин

Ремонтът по осемкилометровата отсечка продължава, въпреки че скандалната заповед на АПИ, която спря ремонти за десетки милион в Пловдивска област, все още не е отменена.

Сред ремонтите, които бяха засегнатите от заповедта са  пътя за Лилково и Ситово, Югово – Лъки,  пътят Асеновград – Кърджали, пътят Асеновград – Първомай, части от пътя Карлово – Пловдив, както и следващият етап на Околовръстното на Пловдив.

АПИ все още не е отменила заповедта за спирането на ремонтите в Пловдивска областОт „Европейски пътища” очакват писмото от Агенция, за да рестартират дейностите

Ударна работа по пътя за Лилково и Ситово – разширяват платната, изграждат канали, чистят дървете и храсти