В рамките на 4 месеца вече ще има асфлатова настилка на пътя за Лилково и Ситово. Това обяви след визитата си на конпроментираната отсечка премиерът Бойко Борисов в четвъртък. Той заяви, че са отпуснати 20 милиона и че „път ще има”.

Визитата идва месец, след като от сдруженията "Заедно за Лилково" и "За Ситово" отправиха официална покана до министър -председателя и МРРБ да посетят четирите откъснати от света села. В писмото бе описан основния проблем – липса на път до населените места. Осемкилометровата отсечка до село Лилково е в потресаващо състояние. След дъждовете от последните дни част от пътя е пропаднал на две места в района на село Плочник. 

 

Осемкилометровата отсечка до село Лилково

„Компрометираните места ще ги направим. Машините работят, разширяват габаритете, асфалтират, укрепваме пътя. В момента се прави и ще бъде асфалтиран до Лилково в рамките на 4 месеца“, отбеляза премиерът Борисов. 

Пътят за Лилково и Ситово – с асфалт до 4 месецаЩе бъдат укрепени и две свлачища

Няколко часа след визитата на премиерът Борисов, от сдружението "Заедно за Лилково" са разговаряли с шефът на Областно пътно управление Йордан Калев. Той е съобщил, че всъщност отпуснатите средства ще са с 35 милиона повече от обещаното.

„Беше уточнено, че отпуснатата сума ще в размер на 55 млн. лева, като приоритетно ще се ремонтират най-лошите 9 километра от пътя. Пътят ще бъде разширен с две платна, асфалтиран и поставени мантинели. Вторият, по-късен етап, евентуално ще бъде изграждане и на отсечката до Михалково. Основният път до Михалково няма да минава през селото, а ще бъде изграден обход преди табелата на Лилково”, съобщават от сдружението "Заедно за Лилково". 

Пътят Лилково - Михалково, отразен в картите на Гугъл.

Действително такъв път няма, макар да е заложен официално в картите на Гугъл. Републиканският път свършва няколко километъра след селото. Трасето обаче не може да се нарече дори „републикански път”, имайки предвид, че по него няма асфалт и е еднолентов. 

 

Реално съществуващият път за Чуруково, който свършва няколко километра след Лилково

Пътят, който трябва да свързва Лилково и Михалково е само на проект, който е неосъществен от страна на АПИ. Той предвижда трасето да  минава през село Чуруково и да се включи в Михалково, а от там към Девин. Идеята е този път да бъде алтернативен на този Пловдив – Девин, тъй като към момента такава алтернатива няма.

Предвижда се още през февруари да започне първия реконструкцията при подходящи метеорологични условия. Проектирането е възложено на пътноподдържащото дружество "Европейски пътища“ АД, с което АПИ има договор по ЗОП за текущо поддържане на републиканските пътища в област Пловдив. 

Укрепват спешно пътя за Лилково и Ситово, срутището става все по-голямоПо обяд нова част от пътя се е свлякла към реката