Обвиненият в трафик на мигранти Тошко Тодоров вече е свободен. Той остава в България до започване на същинското дело срещу него в съседна Гърция. Днес изтича законовия срок, в който прокуратурата има право да протестира решението на Окръжен  съд, с което не се уважава европейската заповед за арест на Тодоров.

Припомняме, че точно преди седмица магистратите отказаха да екстрадират Машора, а причината – липса на доказателства, че е участвал в трафик на бежанци в Гърция.

Машора се прибира у дома, съдът в Пловдив няма да го екстрадира в ГърцияОтменен е и домашният му арест

Медията ни научи, че от държавното обвинение не са се противопоставили на магистратите и от днес официално влиза в сила акта на Окръжен съд. Машора вече е свободен, тъй като днес бе последния ден от домашния му арест, научи още наш репортер.

Както разказахме, Тодор Тодоров е работил като международен шофьор. През 2019 година той е собственик на кемпер, който обаче обявил за продажба. На телефонния му номер позвънил мъж от Монтана с желание да закупи превозното средство. Въпросният господин пристигнал със свой „колега“ италианец. Тримата посетили нотариус, кемперът бил прехвърлен и Тодор забравил за съществуването на превозното средство. Тодоров е арестуван.

Причината е, че с кемпера, който той бил продал преди близо две години е извършен трафик на мигранти. Превозното средство било спряно в Гърция, а вътре били намерени незаконно пребиваващи в южната ни съседка чужди граждани. Кемперът, обаче все още бил с български регистрационни номера, а справката на гръцката полиция показала, че собственик е Тодор Тодоров.

„През август 2019 година клиентът ми продава превозното средство на лицето Цветомир Иванчев. Има сделка при нотариус. След един месец, Тодоров прави справка в КАТ, според която автоматично кемпера е дерегистриран, тоест вече не е негова собственост. Тодоров е направил и справка пред данъчните, където отново се вижда, че няма повече задължения към кемпера. През октомври в Гърция въпросният кемпер е спрян и вътре са открити 28 души – мигранти от Иран, Ирак и Бангладеш. Номерата на кемпера са били фалшиви – гръцки. В самото превозно средство са открити оригиналните номера, както и двата талона. Тези талони обаче са невалидни, тъй като собственик не е Тошко Тодоров. Спрямо данните в талоните, клиентът ми е обявен за издирване и се е сдобил с две обвинения. Едното за използване на неистински номера, другото за спомагане на престъпна дейност, чрез предоставяне на превозно средство. Ние се борим той да не бъде екстрадиран. Мои колеги са направили справка в гръцкия съд, която показва, че делото по случаят е насрочено чак за 2023 година. Това означава, че ако Тодоров бъде екстрадиран, той ще остане в гръцки затвор близо 3 години. Това не е прецедент. Преди години имаше случай отново на българин, живеещ в Германия, който е продал колата си на трето лице. Последният е извършил престъпление в Гърция и властите отново са искали екстрадация. Тогава обаче немският съд е отказал, с мотив че не е извършено престъпление. Казусът с Тодоров е един пример за дупка в законодателството относно това, че едно лице не е задължено да прехвърли колата която е закупил на негово име. Да, има глоба, но никой не търси отговорност към тези лица”, разказа пред медиите адвокатът на Тодоров - Гънчо Гънчев след едно от заседанията в Окръжен съд.

Невалидни талони са единствените доказателства срещу Тодор, обвинен за трафик на мигранти в Гърция