„В община с най-много спа селища, Кръстевич бедства от 40 години“

Така жителите на хисарското село Кръстевич обобщиха парадокса, в който живеят от години. Безводието за тях е ежедневие, а решение на проблема в близко бъдеще не се очертава.  Именно това накара над 150 души да излязат на протест в центъра на селото днес, за да изразят недоволството си и да накарат институциите и властимащите да им обърнат внимание.

Проблемът с безводието в селото е системен и всяка година през летните месеци няма вода. Според жителите на селото ВиК съоръжението не се поддържа, а вододайната зона не се почиства.

Сред протестиращите са и семейство, което от години живее в пустинята в Аризона. В момента те са при близките си в Кръстевич и не разбират как е възможно в 21 век да нямаш вода да си измиеш ръцете или да се изкъпеш.

„От 20 години живея в пустинята в Аризона и целият ми двор е зелен. Когато имам проблем звъня, на втората секунда ми вдигат и до 20 мин. има човек при мен, който да оправя аварията. Как в пустинята това е възможно, а в Кръстевич не“, коментираха те.

На място е кметицата на Хисаря Пенка Ганева, кметския наместник на Кръстевич и кмета на Красново.

Представители на ВиК няма.

Кметицата на Хисар обяви, че ако това ще реши проблема тя е готова да застане рамо до рамо с протестиращите и да затвори дори пътя.

„Не искам да лъжа хората, този проблем и догодина няма да се реши. Има много административни спънки“, коментира тя.

Местните жители се заканиха, че ако се наложи са готови и на по-крайни действия.

Припомняме, че на среща в Областна управа тази седмица стана ясно, че в дългосрочен план има решение на проблема.  Вече е изготвен проект, поръчан от Община Хисаря, по който се очаква финансиране от 3 милиона лева. Той включва изграждането на помпена станция, пречиствателно съоръжение и цялостна инфраструктура.

Трябват 3 млн. лева, за да се реши проблемът с безводието в КръстевичСреща в областна управа нищеше проблема с водоподаването в хисарското село

Решават до есента проблема с безводието в Кръстевич, хората излязоха на протестДо октомври трябва да завърши процедурата за ново водохващне, каза гл. инженер на ВиК Антон Гълъбов