Всеки ден е важно да пием достатъчно вода, но когато навън е лято, това става още по-задължително. Сигурно сме чували твърдението, че се нуждаем от поне два литра на ден, както и няколко други, свързани с хидратацията. Ето кои от тях могат да се определят като митове и каква е всъщност истината.

Правилното количество

Това зависи преди всичко от индивидуалните ни нужди. Има едно правило, различно от това за двата литра, което гласи, че трябва да приемаме половината от теглото си, измерено в унции. Т.е. ако тежим 60 кг, пием по 30 унции на ден, което се равнява на около 890 мл. Това е минимумът, под който не бива да падаме.

Ако тренираме или работата ние  свързана с физическо натоварване например, също така ако е много топло и се потим обилно, трябва да приемаме повече вода. Но ако си набавяме част от нея и чрез храната, няма нужда да изпиваме литри.

Снимка 669879

Само вода и нищо друго

Със сигурност сме чували, че ако искаме да се хидратираме правилно, трябва да пием само вода и нищо друго. Но не е точно така. Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода също се справят добре със задачата, както и някои други напитки като чай - само да не са газирани, с алкохол и много захар. Дори според някои изследвания млякото хидратира по-добре от водата.

Кофеинът дехидратира

Знаем, че не бива да прекаляваме с кафетата на ден или ако сме фенове, трябва да пием повече вода, защото ни дехидратира. Истината е, че кофеинът е лек диуретик, който увеличава количеството урина. А когато ходим до тоалетна по-често, тялото ни губи вода.

Така че тук има доза истина, но трябва да приемаме повече от препоръчителното количество от 400 мл дневно, за да може наистина да усетим това ефект. И неслучайно в повечето заведения кафето върви с чаша с вода - този навик трябва да имаме и ние.

Жаден=дехидратиран

В нормално състояние нашите тела се състоят от 55-60% вода. Когато сме хидратирани, нашите клетки функционират правилно и обратното. Причината за нарушението във функциите им е, че тялото ни отделя ресурси, за да ни алармира, че се нуждаем от вода. Такива например са умората и главоболието - признаци на дехидратация.

А чувството на жажда е далеч преди това, но също така е много важно да се вслушваме в него. След този първи признак идват и замайването, слабостта, лесната уморяемост, сухотата в устата, сухата кожа. Когато те са на лице, вече може да говорим за някаква форма на дехидратация. Друг важен признак е цветът на урината - когато той стане тъмен, значи трябва да пием повече вода.

Снимка 669881

Ако пък въпреки че приемаме голямо количество вода ежедневно чувството за жажда не ни дава мира, тогава може да има медицинска причина за него - например анемия или диабет. Затова не бива да го подценяваме, ако продължава прекалено дълго и не само в най-топлите месеци от годината, съветва YahooLife.

Не можем да прекалим

Мнозина смятат, че водата е здраве и колкото повече пием, толкова по-добре. Но не е съвсем така. Ако изпием прекалено много вода за кратък период от време можем дори да умрем.

Състоянието се нарича хипонатриемия и е свързано с нарушения в електролитния баланс в организма, както и с рязък спад на количеството натрий в кръвообращението. Също така водата достига до клетките, дори тези в мозъка, и може да предизвика различни увреждания.

 

Източник: Lifestyle.bg