Остават броени часове до началото на Евро 2024, а майсторът на бирата Стоян Василев, който работи в една от най-големите бирарии в Пловдив, разясни кои са най-популярните бири сред футболните фенове. 

- Защо бирата е толкова популярна сред футболните фенове в Германия и света като цяло?

- Бирата в Германия е тяхната напитка и всички много я обичат, пият я всеки ден особено по време и на спортни празници. За тях е голяма чест сега да бъдат домакини на Европейското първенство по футбол. 

- Какво според вас свързва бирата и футбола?

- Насладата от двете неща заедно, което би било страхотно да се комбинира. Да споделиш бира с приятел и да изгледате футболен мач. 

- Мачът на откриването на Европейското по футбол е в Мюнхен - каква е популярната бира в Бавария?

- В Мюнхен пият класически мюнхенски лагер или т.нар. хелес, който е добре известен в Бавария и цяла Германия. Също така там обичат да консумират вайс бира - пшенично пиво, което се провежда с участието на пшеничен малц и е типично баварско питие. 

- А кои са популярните бири за градовете като - Берлин, Кьолн, Дюселдорф, Щутгарт? И какво ги отличава?

- Те могат да бъдат различени по няколко основни суровини или по технология. В Берлин консумират берлинер вайс, която е лека кисела напитка. В Дюселдорф пият аулт бир, която е тъмно-червеникава бира, която се приготвя по класическа лагерна технология, въпреки че е елова бира. В Щутгарт пият джърмън пилзнер, а в Кьолн пият добре познатия кьолщ. Има разлика в бирите в технологично отношение някои са горно ферментиращи при по-висока температура, а други са типични лагерни пива, които отлежават по-дълго време при студена температура.

- Разкажете как станахте майстор на бирата?

- От любовта към свещената напитка се преориентирах към това да завършва висшето си образование в съответно висше учебно заведение, което да ми даде възможността да практикувам тази вековна професия. 

- Как бихте препоръчали на някой, който не е запознат с немската бира, да започне своето пътешествие в света на бирите?

- Бих му препоръчал първо да посети Бавария, защото там е меката на бирата и ще види и опита много. Ще препоръчам всеки да отиде и сам да се убеди колко е добра баварската бира. 

- Може ли да дадете прогноза колко литри бира ще се изпият по време на шампионата?

- Със сигурност ще бъдат милиони хектолитри, колко точно обаче ще видим накрая на Евро 2024.

- Какви са вашите лични фаворити сред немските бири и защо?

- Моят личен фаворит е безспорно вайс бирата, която е доста по-ароматна от класически немски лагер. Тя ми доставя голямо удоволствие и я консумирам в големи количества. 

- А с какво ядене върви бирата?

- Класическите немски лагер бири подхождат с вурсчета и джоланчета, които вкусотийки предлага баварската кухня.

- Какви са вашите препоръки за избиране на бира за футболните мачове?

- Споделена с приятели разбира се. Всяка една би била подходяща ако тя е споделена с правилните хора. 

- За финал - кой е вашият фаворит за Европейското?

- Разбира се ще подкрепя домакина Германия. Моята работа е пряко свързана с немската бира. Смятам, че Германия е голям претендент да спечели европейската титла.