Архитектурен конкурс за изработването на идеен проект за основен ремонт на кино „Космос“е пуснала Община Пловдив.  До 16 юни архитектурните бюра ще могат да предлагат концепциите си за бъдещето използване на емблематичната сграда, както и площадното пространство пред нея.

Идеите ще бъдат оценявани от жури, а критериите и точките за проектите ще са: функционалност и ползваемост - 30 точки; креативност, иновативност и устойчивост на архитектурната идея - 24 точки; рационалност и изпълнимост на проектното решение – 18 точки; архитектурен образ – 12 точки; прогнозна стойност за реализация на инвестиционния проект – 16 точки.

Първите три проекта, ще бъдат наградени, като максималният награден фонд е 20 000 лева. Първо място – 10 000 лева, второ и трето – 6000 и 4000 лева. Журито на конкурса ще бъде обявено от градските власти 14 дни преди крайният срок за получаване на офертите.

Припомняме, че целият път за възраждането на киното  бе рестартиран. След поредицата от писма от КАБ, САБ, както и претенции на арх. Тодор Абаджиев за авторските права градските власти тотално смениха стратегията си за обекта.

В Общината бе внесено предложение за дарение на проект за вътрешното преобразяване на сградата от столично архитектурно бюро. То бе атакувано от гилдията на архитектите под тепетата и от обществеността заради незачитане мнението на проектанта на сградата и заради липсата на публичност.  Така се стигна до решението на общината да обяви конкурс за сградата.

Конкурсът трябва да се съобрази и с техническото задание от Община Пловдив. Там са посочени основните параметри на помещенията, както и за външното пространство. В частта за откритите зони заданието ще заложи два задължителни елемента. От Общината искат в западната част  да бъдат предвидени временни съоръжения, които ще представляват галериини пространства, отворени към площада.  Проектантите ще трябва да предвидят и зона за временно съоръжение – например летен бар или кафене.