Общинският съвет в Пловдив прие наредбата, която касае репатриране на изоставени автомобили на държавни и общински терени. Въпреки че националното законодателство бе променено преди повече от година и половина, градските власти чак сега коригираха наредбата. Зам.-кметът по екология Анести Тимчев имаше различен прочит на времетраенето, което е необходимо за превеждането на местните наредби с националното законодателство.

Безхаберие или обикновена некомпетентност лишава Пловдив от стотици свободни паркоместа?8 месеца Община Пловдив не може да приведе местна наредба според националното законодателство

„Имаме постоянен контрол на хармонизирането на местните наредби с националното законодателство, което е наше задължение”, каза Тимчев. Той обаче направи корекция на предварително предложената наредба от Община Пловдив.

Тя гласеше, че за изоставен автомобил се считат всички, чиито регистрации са прекратени, или са минали 3 месеца от датата за нов технически преглед, който не е направен. Досега този срок бе две години.

Втората част, която предложи Община Пловдив е, че след като й бъде поставен стикера от Община Пловдив или районните кметове, месец по-късно може да бъде репатрирана. Оказа се обаче, че тази част противоречи на националното законодателство.

Поради това срокът за репатрирането на неупотребяваните автомобили остава 3 месеца след слагането на стикера. Така общият срок за премахването на стари МПС-та е 3+3 месеца, вместо досегашните 2 години + 3 месеца.

Ще се освободят ли стотици паркоместа в Пловдив? Гласуват наредба за вдигане на старите колиВместо 2 години и 3 месеца, цялата процедура ще бъде съкратена на 4 месеца