Цената на плувен комплекс „Младост”, който се строи в момента, продължава да расте.  След  второто препроектиране на басейна от арх. Тодор Абаджиев през фирмата „Архцентър – А”,  обектът ще се оскъпи с 2,5 млн. лева.

Причината е, че вместо коритото на водното съоръжение да е от железобетон, то ще бъде направено от метална конструкция по технология на италианската фирма „Мирта”. Това се е наложило, след като при изкопите е станало ясно, че подпочвените води са много високи и за това трябва по-лека конструкция. С индексацията на цената, проектът скача до 23,5 млн. лева.   Актуализация на проекта ще има и в частта му за соларни фотоволтаични системи.

Припомняме, че първият договор за басейна бе на стойност от 12 млн. лева с „ГБС – Пловдив”. Той бе прекратен, тъй като стойността на строителството се  вдигна до 21 млн. лева. Втората поръчка отново бе избрана същата фирма.  

Договорът е за 21 млн. лева, като 20 млн. лева са от заема през Фонда на фондовете. Остатъкът от 1 млн. лева за обзавеждането ще са от общинския бюджет. Допълнителната сума от 2,5 млн. лева също ще бъде поета от общинския бюджет.

Новият спортен комплекс ще се състои от един частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за инсталационен такъв, където ще се разположат ОВК инсталации.

50-метровият олимпийски басейн ще има трибуни с капацитет от 1002 души. Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

 

Пак преработват проекта за ПК „Младост” – подменят коритото с нова италианска технологияОбщината дава още 118 хил. лева на фирма „Архцентър – А” на Тодор Абаджиев