Областният управител няма да може обжалва в Административен съд ПУП-овете, ако те бъдат прегласувани от Общинския съвет. Причината е, че в нормативната уредба е записано, че подобни казуси могат да се жалят само от заинтересовани страни, а областният управител не част от тях.

Така, ако 12-те ПУП-а бъдат прегласувани на следващата сесия, то в съда могат да се жалят само от собственици и други заинтересовани страни. Гл. архитект Димитър Ахрянов заяви, че Община Пловдив ще продължи да предлага ПУП-ове, а „Бизнесът за Пловдив” е готов да жали  в съда решенията, които възпират промените на устройствените планове.

Без консенсус между властта и бизнеса! Задават се големи протести в ПловдивОбластният управител Йордан Иванов е на друго мнение за срещата

Собственикът на ПИМК Илиян Филипов изрази недоволството си от случващото се. Той заяви, че ситуацията след срещата днес е абсолютно идентична с тази преди седмица и нищо не се  променило

„ Едно писмо на министъра не може да спира ПУП-ове на цял град, още повече, че това не е административен акт.  На 10 май ще протестираме превозвачи, пътни фирми, като и областна управа ще  я затворим, да не работи,  както те не дават на нас.

Аз попитах г-н Иванов, ако утре Административен съд каже, че е законно приемането на ПУП-ове, ще понесе ли политическа отговорност и си подаде оставката? Той каза, че носи такава пред министър-председател. Значи той не носи такава пред нас. Ние не сме във война, искаме да работим – дали по новия или стария ОУП. Дайте ни законово основание. Не е нормално  да се спира развитието на цял град. Така се блокира строителство на детски градини, училища, улици, частния сектор… Защо се прави? Защото това е гербаджийска община и Данчо Иванов иска да стане кмет, е, ама така няма да стане такъв”, каза Филипов.

Областният управител заяви, че тези решения не са мораториум върху строителството.

„Правната сигурност се подкопава с тези решения.  Има една работа, която трябва да се свърши.  Аз съм представител на държавата, областен управител на Гроздан Караджов, който дава методическо указание, което аз трябва да спазвам. На първо място е законността”, каза Иванов. Той заяви, че цялата работа можела да се свърши за три дни, като той е поел ангажимент новата екологична оценка да се разгледа в рамките на седмица щом влезе в РИОСВ.

Според главния архитект обаче трябва минимум месец, тъй като работата е много и има технологични срокове.

Следващата работна среща ще бъде при зам.-министъра на Околната среда Тома Белев. На предишната среща от „Бизнеса за Пловдив” изразиха мнение, че именно Белев стои зад върнатото решение на РИОСВ за ОУП, както и писмото на Гроздан Караджов.

Община Пловдив контра на областния: Вкарва за прегласуване върнатите ПУП-овеДнес предстои първата работна среща между институциите на екологичната оценка на ОУП

Областният управител върна 12 нови ПУП-а! Задава ли се война между строителния бранш и властта?Инвеститорите заплашиха с масови протести, ако работата им бъде блокирана