Община Пловдив няма да се съобрази с решението на областния управител, с което връща като незаконосъобразни 12 ПУП-а приети на последната сесия. Вчера Йордан Иванов подписа решение,  с което смята, че промяната на подробните устройствени планове от местния парламент не отговарят на нормативната уредба, позовавайки се на писмо на регионалния министър Гроздан Караджов.

В него се изразява становище, че при върната екологична оценка на РИОСВ за новия ОУП местният парламент няма право да разглежда решения за измяна на подробни устройствени планове. Въпреки това, на следващата сесия предложенията ще се прегласуват в същия им вид, което значи, че ако съберат необходимите гласове, губернаторът може да ги вкара в Административния съд, който да вземе окончателното решение.

По-късно днес е и първата среща между институциите относно върнатата екологична оценка на ОУП, като на нея се очаква да присъства и бизнесът.

Припомняме, че те заплещиха с масови протести, ако община Пловдив спре да приема ПУП-ове или областният управител започне да ги връща, тъй като по този начин ще се блокира строителството в града, а близо 25 000 души заети в този сектор ще останат без препитание.

Областният управител върна 12 нови ПУП-а! Задава ли се война между строителния бранш и властта?Инвеститорите заплашиха с масови протести, ако работата им бъде блокирана