Оборудване за милиони левове на „Индра” няма как да бъде използвано при  внедряването  на  новата система на „Тикси”. Това е показало проучването на софийската компания, която изследва хардуера и софтуера, купен  от Община Пловдив през  испанците за близо 20 млн. лева.

Още преди  договора с „Тикси” за т.нар. надграждане на системата бе ясно, че монетниците в автобусите няма как да бъдат използвани. Цената на устройствата са близо 7000 лева, а общата им стойност е 1,8 млн. лева от целия проект. Причината е, че те не приемат картово разплащане, както и други  пари освен  монети.

Другите  устройства, които  са монтирани в рейсовете – валидаторите за карти, също се оказват ненужни. Те могат  да разчитат единствено сим карти, но не и телефони или банкови карти.  Платената цена за един такъв  валидатор е  близо  1500  лева. Шефът на ОКТ Георги Стоилов обясни, че от  фирмата са заявили, че не могат да ги ползват и вероятно ще се пристъпи към тяхното демонтиране.

Последният компонент от автоматите по спирките – OTVM все още се проучва дали  може да бъде внедрен. Община Пловдив разполага с 91 такива автомати, а много от тях са в окаяно състояние, а други  са изцяло унищожени от вандали.  Все пак от „Тикси” ще проучат дали  може да бъдат използвани  и по какъв начин. Ако и те не могат да се интегрират, то значи, че целият хардуер за разплащане  ще  се окаже ненужен.

Стоилов каза още, че в момента от фирмата работят активно по системата за паркиране и Синя зона. Очаква се до няколко месеца тя да бъде внедрена и шофьорите да могат да я ползват, като ще плащат освен  чрез есемес и банкомати,  така и през приложение и банкови карти.

Паралелно върви и системата за градския транспорт, но едва ли тя ще бъде пусната до края на годината. Според договора от „Тикси” имат срок до  юни 2024 година да я пуснат изцяло.

Повече за системата:

Паркираме с новата умна система в Пловдив от септември, година ще трябва да заработи билетната в градския транспортЦената на билетите, закупени от шофьорите на автобуси, ще се увеличи, категоричен е Чонов

Шефът на „Тикси”: Искам още септември да пуснем част от електронното таксуване в ПловдивЦената е ниска, може би за това не е имало други кандидати, каза Николай Недялков

Първата цел пред „Тикси”: Махат кондукторите от автобусите, обследват машините на „Индра”Започват работни срещи между фирмата и Община Пловдив