Фирмата на Георги Цанков „Фууд Диливъри Експрес“ успя да се сдобие с ученически стол в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ след драматично гласуване на последна сесия на Общинския съвет.  Предложението бе прието при обрат в последната секунда, като общинският съветник от ДПС Яшар Асан промени вота си.

Казусът с ученическите столове е на повече от 5 месеца. Той възникна след скандала с доставяната храна в детски градини в Пловдив от фирмата на Цанков, а местният парламент на два пъти отхвърли той да подпише договор с две училища - СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ОУ „Райна Княгиня“. Компанията му спечели конкурсите в двете школа, но заради репортажите и сигналите за некачествена храна и такава с изтекъл срок на годност, тя така и не бе утвърждавана от ОбС.

Общинският съвет в Пловдив не даде два ученически стола на фирмата на Георги Цанков

Още на сесията през декември общинските съветници от „Браво, Пловдив“ поискаха да се промени наредбата и да се даде пълна свобода на директорите на училищата сами да провеждат процедурите за избор на фирми за столовете. Без в тях да участват представители на Община Пловдив, а след това да се нуждае от санкция от Общинския съвет.  По този начин нямаше да се стига и до подобна ситуация да не може да се прекрати проведен конкурс, въпреки че има съмнения за качеството на храната. Въпреки това подобни стъпки и към днешна дата за промяната на Наредбата не са направени.

На първото предложение за ОУ „ Райна Княгиня“ общинският съветник от „Браво, Пловдив“ Яна Димитрова заяви, че все още има обезпокоителни  данни за предлаганата храна от фирмата на Цанков.

„Въпреки дебата на сесията, на която разглеждахме предложенията относно ученическите столове, виждаме че отново сме изправени в трудна ситуация. Да, от прокуратурата казват, че няма данни за извършено престъпление и отказват да образуват досъдебно производство. В същото време от материалите по предложението се вижда, че при една от проверките  и то в ученически стол на училище ОУ „Райна Княгиня” е констатирано нарушение от фирмата, която го стопанисва – „Фууд Деливъри експрес” и получила акт от Агенцията по храните“, заяви Яна Димитрова. Тя обясни, че в акта е записано, че в хладилното помещение на ученическия стол се държи замразено месо в полиетиленови пликове по 2 кг и 5 кг, без маркировка, срок на годност, етикети за произход. В него се констатира,  че тази храна носи опасност за здравето на децата и я въвеждат под забрана.  Управителят на фирмата няма възражение срещу тази нередност.

„Както казах и на последната сесия  дори  при  най-малките съмнения, че децата ни може да се хранят с некачествена и опасна храна, ние от „Браво, Пловдив” няма как да подкрепим подобно решение. Също така на сесията се дискутираше възможността да се промени наредбата и да се даде свобода на директорите да определят по най-добрия според тях начин фирмите,  с които  да работят и да доставят храна. За нас това е най-правилния вариант и се надявам администрацията да започне да работи в тази насока, за да не се допускат отново подобни казуси за в бъдеще“, заяви Димитрова.

При гласуването 23 бяха „за“, 1 „против“ и 24 „въздържали се“, така бе отхвърлено предложението да се даде ученическия стол.   

Председателят на Общинския съвет  Атанас Узунов пък даде почивка от 5 минути, тъй като и следващата точка касаело подобен казус.  На гласуването за СУ „Св. Патриарх Евтимий“ предложението събра 25 гласа „За“, като не достигна един глас, за да мине гласуването.

При обсъжданията Господин Апостолов от „Възраждане“ заяви, че това е поредният пример, в който общинските съветници се поставят в трудна ситуация и призова за промяна на наредбата, в която се дава повече свобода на директорите, а в конкурсите да се включват и родителските настоятелства в съответните училища.

Самата почивка от 5 минути пък обърна гласовете на двама общински съветници от ИТН – Димитър Арнаудов и Ивайло Димов. На предишната точка те бяха „въздържали се“, но на второто предложение за средното училище гласуваха „За“.  

Видно, че предложението може да мине, тъй като е на косъм, Константин Георгиев поиска прегласуване. В последната секунда общинският съветник от ДПС Яшар Асан се включи в гласуването „За“ и така то събра нужните 26 гласа. На първия вот той не гласува, въпреки че бе на мястото си, а при предложението за ОУ „Райна Княгиня“ натисна „въздържал се“.

По този начин „Фууд Диливъри Експрес“ ще стопанисва стола на СУ „Св. Патриарх Евтимий“ в следващите 3 години.

Директори се срещат с РЗИ и БАБХ заради сигнали за развалена храна в пловдивскитеясли

ОбС - Пловдив не даде ученически стол на фирмата на Георги Цанков след скандала в забавачкитеЕдва 8 съветници подкрепиха предложението „Фууд Деливъри Експрес” да вземе столовата в ОУ „Райна Княгиня”