Очакваният нисък интерес към втория етап на санирането в България се оправда, като на практика ще се усвои едва половината финансов ресурс за него.  От 307 предложения за цялата страна едва 10 са от Община Пловдив.  Най-много са кандидатствалите жилищни сгради от район „Централен” – 7, на следващото място е „Южен” – 2, както и един от „Северен”.

Въпреки че стойността на втория етап на санирането бе 282 млн. лева, общата стойност на предложенията от цялата страна са 152 млн. лева.  Това означава, че над 130 млн. лева ще бъдат върнати на Европа.

Това, което прави впечатлени е, че средната цена за енергийно обновяване  на един жилищен блок е 500 хил. лева. При първия етап средната стойност бе 1,5 млн. лева, а стотици блокове от цялата страна не бяха класирани. Те обаче не са подали за втория етап, а причината е, че е заложено  20% самоучастие на собствениците. Това значи, че за втория етап при 500 хил. лева проект, собствениците трябва да осигурят 100 хил. лева за дейностите.

Опитите на държавата да прехвърли парите от втория етап към първия, който е за 100% безвъзмездно финансиране удариха на камък. От МРРБ съобщиха, че от Европейската комисия са дал индикации при разработването на процедурата, че няма да бъдат предоставени допълнителни средства за финансиране на проекти, които да се изпълняват със 100% безвъзмездна финансова помощ.

Предстои оценяване и класиране на предложенията, но ако няма нередности в документацията на етажната собственост, всички ще бъдат одобрени.

Мижав интерес в Пловдив към втория етап на санирането заради солидно самоучастие на собственицитеУдължиха срока за прием на документи до 10 февруари, за Пловдив и още 4 области сумата е до 47 млн. лева