Едва един жилищен блок в Пловдив е подал документи за участие във втория етап за санирането през Плана за възстановяване и устойчивост до този момент.  Причината за ниския интерес  е солидното самоучастие, което трябва да изкарат собствениците в жилищните сгради.

При първия етап на програмата за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд имаше засилен интерес в Пловдив, като бяха одобрени 32 блока за 64 млн. лева. Много от тях не бяха одобрени, а други бяха поставени в резервния списък. Едва един от тях обаче е подал документи за втория етап към днешна дата.

Интересът към програмата явно в цялата страна е нисък, защото от Министерството на регионалното развитие удължиха срока до 29 февруари, когато общините трябва да изпратят документацията. Самите собственици обаче трябва  да кандидатстват до 10 февруари.

Със средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост в Етап II ще се финансират до 80% от инвестициите за изпълнение на предписаните дейности при провеждане на енергийните обследвания и самите строителни дейности. Останалите 20% от общия размер на средства трябва да бъдат осигурени от съсобствениците, за което те трябва да са взели решение на проведено от тях общо събрание.Така към  пакет документи трябва да се приложи допълнително решение на общото събрание на етажната собственост, че съсобствениците са съгласни да осигурят 20% съфинансиране за изпълнение на мерките за енергийна ефективност.

Размерът на средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост за Етап II е 282,4 млн. лева, като за Пловдив и още 4 области сумата е до 47 млн. лева.

Одобриха 32 блока за саниране в Пловдив с 64 млн. леваРекордьор е район "Източен " с 11 жилищни сгради

Според изчисления на МРРБ средната стойност на инвестицията на един блок е около 1,5 млн. лева с вкл. ДДС, а средната стойност на разгъната застроена площ (РЗП) е 4400 кв. м. Така самоучастието от 20% в Етап II на процедурата по ПВУ за апартамент от 60 кв. м в блок с РЗП 4400 кв. м би излязло средно около 5100 лева на домакинство.

Това обаче няма да са единствените разходи за домакинствата. В насоките за кандидатстване са дадени всички дейности, които трябва да покрият от  собствениците.  Те трябва изцяло със собствени пари да направят обследване за енергийна ефективност, изготвяне на инвестиционен проект, осигуряването на инвеститорски и авторски надзор, въвеждане на проекта в експлоатация, включително и задължителните разходи по публичност на проекта.  Това са разходи, които са минимум 10%  то стойността на проекта и те не се покриват от програмата. С други думи при проект за 1,5 млн. лева за блок, собствениците трябва да осигурят 300 хил. лева за обследване и строително-монтажни дейности, както и допълнителни около 150 хил. лева за останалите дейности.

Опитите на държавата да прехвърли парите от втория етап към първия, който е за 100% безвъзмездно финансиране удариха на камък. От МРРБ съобщиха, че от Европейската комисия са дал индикации при разработването на процедурата, че няма да бъдат предоставени допълнителни средства за финансиране на проекти, които да се изпълняват със 100% безвъзмездна финансова помощ.