Община Пловдив и „Българската банка за развитие” продължават с разговорите за връщането на Пешеходния мост, като днес се проведе нова среща между двете институции.  В залата на администрацията участие в дискусията взеха кметът Костадин Димитров, зам.-кметът по финанси Женя Петкова, изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев , кметът на „Централен” Георги Стаменов и  представители на три групи от Общинския съвет – ГЕРБ, ПП – ДБ и „Браво, Пловдив”.

Още в началото  на срещата е станало ясно, че всички вървят в една посока, като тя е за връщането на Пешеходния мост в активите на Община Пловдив.

„Намеренията и на двете страни се срещат. Обсъждаха се три основни акцента от темата – правната рамка за придобиването на моста, финансовите параметри, както и бъдещето стопанисване от страна на Община  Пловдив”, заяви общинският съветник от „Браво, Пловдив” Савина Петкова.

Представителят на ББР Цанко Арабаджиев е казал двата варианта от банката да се разделят с активите на моста. Единият е чрез продажбата му, а вторият чрез развалянето на концесията. При първата хипотеза обаче се върви към тежки процедури, тъй като това е държавна банка и трябва да се мине през приватизация и търг, на който обаче не може да се ограничат участниците.

В този смисъл участниците в дискусията са се обединили, че по-добрият вариант е връщането на моста през разваляне на концесията. Тепърва ще се правят анализите колко би струвало това, като по първоначални сметки за това ще необходима сумата от около 5 млн. лева.

Има различни механизми, през които Община Пловдив ще може да се разплати с банката, за да не се дават парите наведнъж, което да утежни бюджета на града. Сред тях е възможността и за нисколихвен кредит.

Дискусия между съветниците и кмета на града се е фокусирала и върху това какви са стъпките , които ще се предприемат след придобиването на моста.   Веселина Александрова от ПП – ДБ е поставила въпрос и за чисто социалния характер, тъй като търговските обекти ще затворят врати, а на тях работят немалко хора.

Вариант след връщането на търговския комплекс е той да продължи да функционира определен период от време. В него влиза обявяването на архитектурен конкурс, провеждането му, както и обществените поръчки за реконструкцията му. Това ще е период, който по груби сметки няма да е по-малко от две години.  Така хората, които имат търговски обекти, ще  могат да имат яснота за бъдещето. Освен това с приходите от наеми, ще може да се покриват и таксите за изплащането му към банката.

Маркиран проблем бе, че според тарифите на Община Пловдив търговците ще плащат много по-малък наем, защото е по фиксирана наредба. Според Георги Стаменов това може да се промени, като в наредбата се постави Пешеходния мост в отделна графа, където таксите да бъдат по-високи. В момента търговците плащат по 18 евро на кв.м, като в цената влиза ток, вода, охрана и такса „Смет”.

Очакват се и следващи срещи, на които ще има повече конкретика, както за възможностите за придобиване, така и за точните им финансови параметри. Тогава трябва да се обърне внимание и повече на бъдещата визия на моста след развалянето на концесията.

Ерол Садъков от „Браво, Пловдив” е заявил, че мостът трябва да бъде притегателно място за пловдивчани, като естествено продължение на Главната улица с акцент към река Марица.На него да има повече отворени пространства и няколко малки търговски обекти – тип кафенета.

„Разговорите с ББР са от изключително значение за Община Пловдив. С оглед на факта, че по-нататъшните решения ще се вземат от пловдивската общественост, представена от общинските съветници на града, приветствам провеждането на тази среща. Смятам, че всички тук имаме една обща цел – как най-дългата пешеходна зона в Европа да стане още по-живописна, да се отвори към реката и да привлича още повече жители и гости на Пловдив“, отбеляза Костадин Димитров.

Финалното решение за бъдещето  на Пешеходния мост ще бъде взето от Общинския съвет, когато станат ясно и конкретните параметри за придобиването му.

Кметът се срещна с директора на ББР за Пешеходния мост, ще се върне ли на Общината?Това е само първа стъпка от един дълъг, но важен процес градът отново да се обърне към реката, заяви Костадин Димитров

 

Влакът си тръгва от Пешеходния мост? Кметът прегърна идеята за връщането муОбщински съветници от „Браво, Пловдив” организираха среща между ББР и Община Пловдив за концесията на моста