Община Пловдив няма да може да получи средства за два от проектите си за 100 млн. лева, които бяха вкарани в републиканския бюджет.  Оказва се, че одобреният за частично финансиране – реставрация на Форум Изток и Юг не отговаря не изискванията за отпускането на средствата.  Той бе вкаран в списъка с обекти, като очакваната сума от централния бюджет бе 1,2 млн. лева. Другият е реставрацията на къща „Ламартин“ в Стария град за близо 1 млн. лева.

За да получи финансиране Община Пловдив трябва да подпише споразумение с министъра на регионалното и развитие и благоустройство.  В насоките за отпускането на средствата обаче е записано, че обекти, които са недвижими културни ценности, не могат да бъдат финансирани, а двата обекта имат именно такъв статут.

Пловдив получи близо 100 млн. лева от бюджета за 9 важни проекта на града!Сред проектите са стадионите, улици в 4 района и 2 обекта от културното наследство на града

Така градските власти ще трябва да търсят средства за двата проекта от други източници на финансиране. Вероятно от управата ще влязат в разговори с правителството двата обекта да бъдат сменени в списъка за Община Пловдив. Освен Античния форум и къща „Ламартин“ в списъка са още двата стадиона, Голямоконарско шосе, кино Космос, ул. „Генерал Колев“, ул. „Славянска“ и нова улична инфраструктура в район „Тракия“.

Проектът за Античния форум е готов, като за него трябва да се проведе обществена поръчка и да се пристъпи към реализирането му.

Концепцията е разработен в три посоки – консервационно-реставрационни работи и експониране на Античния форум, обновяване на съществуващата градска инфраструктура и социализация, информационно обслужване и добавена реалност.

С реставрацията на източната и южната част: Форумът на античния Филипопол възкръсва за туристиВъпрос на управленска далновидност е проектът да бъде реализиран

При консервационно-реставрационните работи ще бъдат експонирани  Източният и Южен вход към Форума, югоизточният ъгъл на колонадата на античния площад,  магазините, покритата част пред тях, улиците, както и южната и източна жилищни сгради. Елементите, които не се ползват във възстановките и реконструкцията ще се експонират в зоните при тротоарите върху специално изработени платформи.

Обновяването на съществуващата инфраструктура включва изграждането на нов подход от запад за връзка на пл. „Централен” с археологичния обект. Така се получават три подхода към Форума от север, юг и запад. На всеки един вход ще се направи повдигане във височина на античните елементи, които ще се издигнат над котата на площада.

Съществуваща връзка от бул. „Цар Борис III“ се облицова с гранитни стъпала и гранитни облицовъчни плочи. Конструкцията на всички промени се изпълнява от габиони и няма намеса в паметника.

През три магазина ще се монтират пасарелки от неръждаема стомана и иноксов парапет за наблюдение или преход.  В зоните на античните тротоари има пейки. Пред 3D мапинга, който ще върви на фасадата на пощата, ще бъде оформен кът за сядане и наблюдение. Ще се монтира фоново и художествено осветление за постоянен достъп до Форума.

Обектът ще има двуезични инфо табели на трите подхода, както и към отделните обекти вътре.  Ще се създадат реални перспективни възстановки върху стъклени пана.

От 540 000 до 40 000 лв. - проектобюджетът на Пловдив провали реставрацията на къща "Ламартин"Промяната изненада неприятно и ресорния заместник-кмет по култура Пламен Панов