Падат ли цените на жилищата в Пловдив? Ако съдим по свободния пазар – категорично не, ако  видим обаче тенденцията в продажбите на градските власти – то отговорът е положителен.

Община Пловдив от години се слави като недобър брокер, а и стопанин на своето имущество. В активите на градските власти с близо 3500 апартамента, които отдава под наем, а също така всяка година продава на правоимащи наематели.

През 2024 година кметът Костадин Димитров и неговото вице по финанси Женя Петкова се надяват пасивът от общински апартаменти да се превърне в актив. В годишната програма за разпореждане с Общинско имущество е заложена продажба на апартаменти в размер на 4,5 млн. лева.  Това е цифра, която не е достигна никога досега.  Нещо повече в целия минал мандат продажбите са размер на 4 млн. лева.

Видно от данните през 2020 година не се е продало нито един общински апартамент, а причината бе ковид пандемията. Рекордът е година по-късно, когато се правят разпоредителни сделки за 30 жилища, а достигната цена е 1,67 млн. лева.  Общата им площ  е 1911 кв.м, а средно на квадрат това прави  по 875 лева. През 2022 година се продават 19 апартамента със средна площ от 1201 кв.м  за 1,275 млн. лева, или 1064 лв./кв. м.  За миналата година сделките са 25 за апартаменти с площ от 1765 кв.м, а получената сума е 1,620 млн. лева – 918 лв/кв.

Това показа, че средната цена на квадрат при продажбата на общински жилища – не само, че не расте, а и пада.  Въпросната сума от 460 евро на квадратен метър не съществува почти в нито една точка на града.

Община Пловдив продава 200 апартамента, но стопира търговете за имотиКметът чака 15 млн. лева от приходи, разходите – под 3 млн. лева

Ако тази година Община Пловдив смята да направи 4 млн. лева от общински апартаменти, то на тези цени трябва да продаде над 100, което отново не е правено досега. В целия списък са дадени 200 имота за продажба.

На предстоящата сесия ще се гледа и предложението за увеличението на наемите на общинските жилища, като то ще е с над 100%, независимо от зоната, в която се намират.

Досега наемателите в Столипиново и други непредпочитан и квартали са плащали 0,28% от минималната работна заплата към 2005 година, която е била в размер на 120 лева, или 0,336 лева на квадратен метър. С актуализацията на цената тя ще стане 0,80 лева на квадратен метър. Дори с нея апартамент от 70 кв.м наемът му ще бъде 56 лева, като с промените от закона, наемателите дори няма да заплащат такса смет. Общият брой на жилищата там е 1692.

В трета зона, части от район „Южен”, „Северен” и „Западен”, както и  „Изгрев”, сумата става от 0,672 лв./кв.м на 1,3 лева на квадрат. Апартаментите, които са на Община Пловдив там са 820.

В другата зона, която се води втора, а общината има 803 жилища, цената става от 0,84 лв. на квадрат става на 1,70 лв./км .м. Това са жилищата в широкия центъра, „Западен”, „Северен”, „Тракия” и

други.

Най-скъпи ще са общинските апартамент и центъра на града и около големите булеварди, там сумата от 0,90 лева на квадратен метър отива на 2 лева.

Въпреки промените отново общинските жилища ще бъдат в пъти по-ниски отколкото на свободния пазар. Те са разпределени в три направления – „Ведомствен”, „Под наем” и „Резервен”.

От промяната на цените общинската администрация очаква 1 млн. лева повече приходи през тази година.  В същото време разходите по поддръжката на апартаментите в е в пъти повече, като тя минава през ОП „Жилфонд”.

Всяка година растат и задълженията на наематели  към Община Пловдив.  Зам.-кметът по финанси заяви, че има идея за започването на процедура по отписването на 4 млн. лева дългове за ползването на общинските апартаменти, които са несъбираеми. Това са от починали лица, хора в чужбина и безимотни лица.

 

В Столипиново ще плащат по 80 ст./кв.м за общински жилища, отписват 4 млн. лева дългове от наемиС над 100% се вдигат цените на всички жилища на Община Пловдив, които са 3453