Община Пловдив ще изпрати до броени дни на служебния заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев всички протоколи и документи, свързани с почистването на коритото на река Марица. Това стана ясно след среща, инициирана от кмета Здравко Димитров, на която присъстваха областният управител Ангел Стоев и заместник-кметовете Анести Тимчев, Тодор Чонов и Йордан Ставрев.

Служебният заместник министър-председател подчерта, че за да съдейства за бърза и навременна процедура за старт на дейностите, държи общинската администрация да работи в пълен синхрон с областната администрация.

Кметът Здравко Димитров припомни, че средствата от 1,5 млн. лева, отпуснати миналата година от държавата, са налични в сметките на общината, но дългите процедури по Закона за обществените поръчки възпрепятстват администрацията да си свърши адекватно и навременно работата по реката. Той поясни, че разполага с протоколи от различните ангажирани ведомства, чрез които може да се задейства процедура при ситуация за неотложност.

Всички страни са на мнение, че коритото на река Марица в урбанизираната зона трябва със съвместни усилия да бъде спешно почистено, особено с оглед последните наводнения в страната.

Общият участък от р. Марица в регулацията на Пловдив е 13 км. Частта от реката в населения регион е 5,1 км. Аварийните работи ще включват почистване около мостовете, островните образувания в този участък. Тези дейности ще бъдат изпълнени в обема на отпуснатите средства и в съществуващото течение на реката. Едновременно с това се извършват постоянно работи по почистване на зелената растителност от общинските предприятия „Градини и паркове“ и „Чистота“, за които са отделени средства от общинския бюджет.