Строителни фирми в Пловдив, които изпълняват най-големите проекти, са уведомили Общината, че без индексация на цените ще спрат работа след 2 седмици. Както TrafficNews писа, вчера местният парламент не прие индексация на 5-те най-големи проекта със 7,5 млн. лева.  След като това стана ясно, управителят ПИМК Илиян Филипов заяви, че ще прекрати договора за Брезовско шосе.   Днес той е разговарял със зам.-кмета Пламен Райчев и заявил, че ще продължи засега дейностите.

Илиян Филипов: Прекратяваме договора за Брезовско шосе, ако няма индексация на проектаДейностите по Колежа не са спирали, продължаваме работа, макар и без КСС-та, каза собственикът на ПИМК

„Ще работим с по-бавни темпове на Брезовко шосе до следващата сесия на Общинския съвет след две седмици. Ако на нея обаче не се приеме индексацията на стойностите, категорично ще прекратим договора и започваме съдебни дела с Община Пловдив”, заяви Филипов.

Райчев обясни, че ако се стигне до подобен сценарий, то може да се стигне до катастрофални последици.

„Ако не изпълним дори един лот, има опасение, че ще трябва да връщаме всички пари по оперативната програма. Целият проект е за 130 млн. лева, които Общината няма как да си позволи да върне.  Освен по Брезовско шосе, по същия начин стоят нещата и „Модър-Царевец”. От фирмата „Драгиев и Ко” ни уведомиха, че ще спрат дейностите изцяло по пробива, ако не се приеме индексация на цената”, заяви зам.-кметът. Отделно това ще предизвика и ефекта на доминото, като все повече фирми ще късат договорите си с Община Пловдив заради ниските суми, по които са те. От „Европейки пътища” заявиха, че няма да започнат Кукленско шосе без индексацията, фирмата победител в поръчката за „Хаджи Димитър”  отказва да подпише договора, а процедурата за „Царевец” се отлага.

„ Заплашени са и други пътни ремонти, имаме и искания за индексация на цените по проекта в квартал „Гладно поле” по „Региони в растеж”. За щастие, парите за детските градини са осигурени и там няма напрежение”, каза зам.-кметът.

Припомняме, че индексацията на цените на проектите стана жертва на пазарлъците между групите за директорите на две лечебни заведения – МБАЛ „Св. Панталеймон” и „ДКЦ – Пловдив”. Поради това и групата на ГЕРБ бламира предложението.  То трябваше да даде допълнително 7,5 млн. лева за петте проекта, като 3,5 млн. от тях са за Брезовско шосе.

Съветниците на ГЕРБ бламираха Зико за даването на допълнително 7.5 млн. за 5 проектаПредложението получи само 19 гласа „за"