Време е за държавници, не е време за егоцентрици и противоборство между институциите. Това заяви Бойко Борисов на брифинг на ГЕРБ-СДС в първи коментар след изборите.

„Над 11% е разликата между първите две партии – това в други години щеше да значи, че ще имаме пълно мнозинство, а сега се чудим как ще съставим правителство. Още в първите минути след изборите загубилите говориха от името на победителите, че трябва да има правителство, но те ще са в опозиция. Това е противоречие. Подобно изказване направи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в понеделник, който предупреди, че ще поведе хората на революция, ако се състави правителство, което по някакъв начин въвлече България във войната в Украйна”, каза още Борисов.

Според него социологическите прогнози са изиграли лоша шега на ГЕРБ, тъй като са им давали твърде висок резултат и съответно избирателите им са се успокоили и са предпочели да отидат на почивка

„Обръщам се към всички лидери на партии – няма време за ултимативно говорене и биенето в гърдите, светът е във война и пред голяма война. По общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. Ще излъчим преговорен екип – Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева. От понеделник ще поканим лидерите на всички партии и ще се водят разговори. Tемите са две - правителство и парламент. Ще е добре да може да ги сложим на две плоскости и да работим паралелно. Поради изострените отношения смятам, ще това е работещ вариант Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужаваме. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да може да успокоим настроенията", каза още той.

Мария Габриел няма да е част от преговорния екип и от проектокабинета.

"Аз искам да има правителство и след преговорния екип ще се срещна с лидерите, сега няма какво да си говорим. Те още са в изборни настроения, още не могат да повярват какъв е резултатът, те си мислиха, че всичко им се полага", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коменрира и оставката на лидерът на "Да, България".

"За Христо Иванов съжалявам, аз съм работил много добре с него, но той си е малко такъв- като види малко зор и се оттегля"

Томислав Дончев заяви, че победата е важна.

"В 174 общини печели ГЕРБ-СДС. Случи се след години опити, голяма част от институциите неуспешно опитаха да унищожат нашата партия. Първият е първи, дори да е с един процент разлика, въпреки опитите да се внуши друго, в това състезание си има ред. Подкрепата за нас се върна във Варна, Видин, Пазарджик, Шумен, Добрич, Русе. Преференциалният вот е от голямо значение - Рая Назарян има 1000 повече от Лена Бориславова. Георг Георгиев има два пъти повече преференции от Кирил Петков в Перник", заяви той. 

Той заяви, че няма да влиза в коалиция с втората по сила партия в 50-а НС "Движение за права и свободи".

„Аз не мога да говоря нищо сега, защото не знам кой какво би искал“, отговори Борисов на въпрос дали ГЕРБ би удовлетворила желание на ДПС да назначи свои политици в някои министерства.