Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди нападението над секретаря на организацията „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков. 
 
Ето какво написа Борисов:
 
Нападението над нашия сънародник, секретарят на българския клуб в Охрид, представлява дързък и страхлив акт на непровокирана омраза. Подобна агресия заслужава не само остри думи и лозунги, но и активни действия с цел незабавно изясняване на случая и наказание на виновните.
 
Призовавам властите в Северна Македония да вземат незабавни мерки, с които да защитят не само реда и сигурността, но и правото на своята страна да се бори за място в европейското семейство.
 
С Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. България даде на РСМ възможността не само да получи своята перспектива за интеграция в европейските институции, но и да се асоциира с ценностите на най-развитата демокрация в света. За съжаление този побой постави целия прогрес на РСМ под въпрос.
 
Този случай и редица подобни провокации, които се случват на Балканите, само пречат на общото цивилизовано бъдеще и единствено обслужват интересите на Русия и путиновия режим за разделение и хаос в Европа.