С едно от първите си посещения в Пловдив Гроздан Караджов се изправи пред протестиращите строители от Пловдив и се извини за създадения хаос с промяната на ПУП-ове и скандалите, които разтрисат Общината.

Преди това за по-малко от 20 минути, министърът заедно с представители на „Бизнеса за Пловдив” и областният управител Йордан Иванов се разбраха за нещо, което 10 дни предизвикваше напрежение между властта и бизнеса.

Прекратиха протеста на строителите в Пловдив, министър Караджов се извини за недоразумениетоСобственикът на "ПИМК" оттегли искането на оставките на областния управител и министър Караджов

Оказа се обаче, Караджов се извинява без вина за създалата се ситуация.

„Имахме две запитвания - едното от групата на „Демократична България” и едно от главния архитект на Община Пловдив. И в двата случая сме отговорили според въпросите, които са ни поставени”, обясни преди това министърът.

Дяволът е детайлите, гласи старата френска поговорка. И именно разковничето е било в начина, по който се задават въпросите към министъра. Двете съветнички от „Демократична България” – Веселина Александрова и Добромира Костова месеци наред обясняваха как Община Пловдив може да върши незаконосъобразни действия и казаха, че чакат тълкувания от министъра как да се процедира с ПУП-овете.

Оказа се обаче, че начинът, по който те са задали  въпроса има много по политически, отколкото административен характер. Нещо повече министърът ясно каза, че той не може да тълкува ЗУТ или други закони.

„В писмото от групата на ДБ се твърдеше, че в Общинския съвет се приемат десетки решения за изменения на ПУП-ове, чийто параметри нямат да бъдат съобразени с изискуемите промени с доклада на Екологична оценка.  В този случай наистина няма как да се процедират ПУП-ове и ние сме написали коректно отговор на така зададения въпрос”, каза Караджов.

След това е дошло и писмото от главния архитект Димитър Ахрянов, който е поставил въпроси с цялата процедура, която в момента се извървява от Община Пловдив преди Общинският съвет да гласува предложенията.

„Ние също сме отговорили коректно – и казахме, да - в тези случай са изпълнени кумулативно изискванията на чл. 133 на ЗУТ и Общинският съвет е органът, който може да процедира ПУП-ове”, каза министърът.

Така се оказа, че във въпроса на съветниците от „Демократична България” не са описали цялата фактическа обстановка и така те са получили съответния отговор, който е нямало как да бъде написан по различен начин от министъра.

На въпрос грешно ли са върнати 12-те ПУП-а от областния управител Йордан Иванов, Караджов заяви:

„Смятам, че в тази ситуация органът, който трябва да взима решенията е Общинския съвет”.

Обрат! МРРБ с ново писмо към Община Пловдив - отвързват ръцете на строителните фирмиВъв вторник в Пловдив идва Гроздан Караджов, за да се срещне с областния управител

Той заяви, че не е бил подведен от съветниците от ДБ, а просто им е отговорил на питането, както е зададен въпросът.

Йордан Иванов не взе становище за ситуацията по време на брифинга, като единствено заяви, че поема ангажимент всички питания и отговори да станат публично достояние.

Илиян Филипов заяви, че всичко е дошло от четиримата съветници на „Демократична България”, които искат да правят политическо израстване на гърба на бизнеса в града и Община Пловдив.

„Ние от „Бизнеса за Пловдив” не сме имали никакви претенции към министър Караджов. Всичко стана след питане на четирима съветници от една политическа група, която са дали не подвеждащ, а непълен въпрос за част от процедурата за ПУП и са получили този отговор. Това беше техен опит да блокират ПУП-овете в града и то така се случи”, каза Филипов.

Така се оказва, че всички твърдения на „Демократична България” през съветниците до областния управител, че вина за тази ситуация с ПУП-овете имат кметът Здравко Димитров, главният архитект и администрацията на Общината – увисват във въздуха.

Всъщност хората, които дължат извинение са именно групата на „Демократична България”, а не министър Караджов. Дали такова ще последва – ще видим на сесията, когато ще се прегласуват 12-те ПУП-а, върнати от Йордан Иванов.

Всичко по казуса в линковте:

Без консенсус между властта и бизнеса! Задават се големи протести в Пловдив

Илиян Филипов: Спира се развитието на Пловдив, защото Данчо Иванов иска да е кмет, но няма да стане

Община Пловдив контра на областния: Вкарва за прегласуване върнатите ПУП-ове

Областният управител върна 12 нови ПУП-а! Задава ли се война между строителния бранш и властта?

Параграф 22 в Пловдив за строителството – бизнесът вече губи търпение към новата власт