Агенция Пътна инфраструктура спечели два проекта на обща стойност от 140 млн. лева, които са свързани с реализация на пътни проекти в Пловдивска област. Единият от тях е съвместно изготвен с Община Пловдив и Община Марица и е на стойност от  60 667 323, 42 лв. за Интегрирана териториална инвестиция “Подобряване на транспортната свързаност и достъпа до здравни услуги на територията на Южен централен регион за планиране от ниво 2", по Програма “Развитие на регионите” 2021-2027, с водещ партньор Агенция пътна инфраструктура.

Проектът предвижда изпълнението на мерки и дейности за подобряване състоянието на транспортната мрежа в региона като се осигури достъп на населението до работа, образование други услуги с публичен характер.

Това ще се осъществи чрез модернизация и реконструкция на част от съществуващия път III-805. Това е участъкът от Околовръстното шосе на Пловдив от АМ „Тракия” до Пазарджишко шосе,  стойността е 60 млн. лева. Участъкът от 4 км, който в момента се проектира, ще бъде удвоен.

Включени са и целенасочени мерки за превенция и профилактика на заболявания във всички села на територията на Община Марица. Те ще се осъществяват посредством мобилни здравни екипи на МБАЛ „Свети Пантелеймон - Пловдив" ЕООД, за които ще се осигурят необходимите за целта медицински бусове и съвременна апаратура и оборудване.

Целевата група на проекта обхваща жителите на  Пловдив и прилежащите общини Марица и Родопи, както и ползвателите на републиканската мрежа АМ Тракия - Пловдив - Смолян.

Другият проект е за 80 млн. лева на АПИ и за подобряване на транспортната свързаност  в областите Пловдив и Ловеч, като там предстои да бъдат обявени проектите, които ще се реализират.

С 60 млн. лева от Европа АПИ разширява първата част на Околовръстното на ПловдивОбявяват обходния път за проект от национално значение, търсят още финансиране за другите два части