Агенция „Пътна инфраструктура” намали с  над 50% парите за ремонтите в Пловдивска област.  Оттам стартираха новите поръчки за поддържане на републиканската пътна мрежа, след като пуснатите от служебното правителство бяха прекратени.

Въпреки че в момента решението на АПИ се жали в КЗК, оттам са обявили процедурите. В предходната дори за Пловдив бе избрана фирма „Европейски пътища”, която трябваше да усвои 141 млн. лева в следващите 4 години. Новият шеф на агенцията инж. Ясен Йорданов обаче отмени избора с мотиви, че може да има възможни закононарушения в процедурата.

Новият шеф на АПИ отмени избора на фирма за ремонти в Пловдивско за 131 млн. леваВ последния си работен ден Венцислав Ангелов е избрал „Европейски пътища" по огромната поръчка

Процедурите, които са пуснали от агенцията вече са със значително намален срок.  Вместо за 4 години фирмите ще поддържат пътищата в срок от 18 месеца. Така за Южен Централен район, където влизат още Кърджали, Пазарджик, Смолян и Хасково сумата общата сума е 141 млн. лева. Освен поддържането на пътната инфраструктура в предмета на поръчката е и зимното поддържане.

Средствата се вижда, че са близо  50% по-малко от предвидените в предишната процедура. На практика сумата от 141 млн. лева без ДДС за 48 месеца на годишна база се получава стойност от 35,3 млн. лева. Новата поръчка за 30 млн. лева без ДДС, но за 18 месеца.

Има обаче вратичка, според която  договорът бива прекратен при изчерпване на сумата, дори и преди да са минали 18-те месеца.

Парите за ремонти във всички области в страната също са намалени.  Прекратените процедури бяха за близо 5 млрд. лева за 4 години, а сега общата сума е 1 млрд. лева за 18 месеца.