„Ало” измамниците , които се представяха за полицаи и по този начин отмъкнаха над 30 000 лева от 4 жени в Пловдив, остават за постоянно в ареста. Това реши състав на Окръжен съд Пловдив преди дни.  Магистратите потвърдиха решението на първоинстанционния съд, като наложиха на арестуваните мъже са Пламен Тодоров 46 г., Мартин Величков 25г. и Недко Генчев 40г. най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Според съда няма опасност обвиняемите да се укрият, но ако бъдат пуснати може да извършат друго престъпление.

Двама от тях вече са осъждани Пламен Тодоров цели 8 пъти. На тримата са им повдигнати обвинения, че в периода от 23 до 27 април 2024 г. в Пловдив, в условията на продължавано престъпление, като помагачи, чрез извършване на телефонни измами, са получили от пострадалите четири жени, на възраст 68 г., 89 г., 84 г. и 64 г., общо сумата от 30 500 лева.  За подобно престъпление се предвижда затвор от 1 до 6 години.

Измамените жени живеели на различни адреси в Пловдив. Всяка една от тях получила телефонно обаждане от непознат мъж. Пред тях той твърдял, че те били включени в списъци на телефонни измамници, които щели да им се обадят и да им поискат пари. Непознатият мъж обяснил, че жените ще се „спасят“, ако предварително предадат парите, защото предстояло провеждането на полицейска акция за задържането на измамниците. Те се съгласили, като им било обещано парите да им бъдат върнати, което не се случило.

Така една от тях поставила 20 000 лева в найлонова торба и ги пуснала през терасата на жилището си на тримата обвиняеми. По същия начин и другите пострадали им предали поисканите пари. Общата сума, с която са ощетени четирите жени, е 30 500 лева. Подаден е бил сигнал в полицията. Тримата измамници били задържани в района на гр. София, като до там се придвижили с такси.

По делото бяха разпитани множество свидетели, като стана ясно, че измамниците са подбирали внимателно жертвите си, като са гледали да са самотноживеещи. Придвижвали се с таксита. Всеки от тримата има определена роля. Генчев следял дали в района преминават друго хора и сигнализирал на Тодоров, ако трябва да се изнесе бързо. После ходили в София и предавали парите на Мартин Величков, който трябвало да ги транспортира до неустановено лице. След като са задържани, им е извършен личен обиск станало ясно, че си разпределяли парите, спрямо ролите, които изпълнявали.