„Повече не можем да си позволим лукса да пропускаме поколение след поколение да не знае нищо за народни будители и велики българи!“. Това каза доц. Кирчо Атанасов по време на тържествено отчитане на резултатите от 13-тото издание на националния проект „Народните будители и Аз“. В конкурса участие взеха близо 80 000 ученици от цялата страна.

Децата твориха в няколко отделни категории - есе, кратък разказ, рисунка, стихотворение, мултимедийна изява, фотография и рецитация.

„Това бе едно наистина огромно усилие на всички в тази зала, затова искам най-сърдечно да ви благодаря. Както не веднъж съм казвал, проектът има за цел да представи имената на онези български възрожденци и личности, оставили своя отпечатък в израстването на нашият народ и държава. Това е урок по родолюбие на всички участници, от който младите се участ ярко да изразяват своята национална идентичност“, допълни бившият директор на Математическата в Пловдив. 

„Учениците водят свой диалог с историческите личности и историята. Творбите на учениците до седми клас, се отличават с детска честност. Там няма да открием големите метафори, но те са искрено чуствени. При голямата възрастова група 8-12 клас, вече се появява нещо съвършено различно. Появява се критичност към нашето съвремие, търсене на отговори и съдействие от миналите дни“, това заяви Таня Караиванова – литературен редактор и председател на сдружение „Образование и литература“, журирала при конкурса.

„Без младите хора, този проект щеше да бъде просто пълнеж“, заяви емоционално тя и благодари на всички дали своята „духовна енергия“ за развитието на проекта.

На сцената се появи и победителката в категория стихотворения, малката Елена Георгиева от 7 г клас, която е автор на произведението “Апостоле, лети”. Тя е възпитаник на СУ “Любен Каравелов” в Несебър. Елена спечели бурните аплодисменти на публиката и специалните гости с чуственото си стихотворение.

Рецитацията си представи и ученичката от ОУ “Отец Паисий” в Батак Надя Тумбева (6 кл.), посветена на Апостола. Тя е големият победител в категорията за възрастовата си група.  

Кметът Здравко Димитров награди с ваучер за съвместна екскурзии 6 д клас на Средно училище „Черноризец Храбър“. Те са спечелили първо място в колективно състезание между паралелките на 8 училища в град Пловдив. Затова получават тридневна експурзия до Самуиловата крепост, Рилски и Роженски манастир.

Ученциите от 6 а клас от Основно училище „Тодор Каблешков“, станали втори в състезанието, отиват на еднодневна екскурзия до Сопот и Карлово. 

Останалите победители в класирането на 13-то издание в отделните категории на конкурса „националните будители и аз“ може да видите : ТУК.

Рисунките на победителите в конкурса: