Дирекция "Безопасност на храните" в Пловдив извърши проверки в детската градина и кухня-майка с дейност кетъринг, приготвила храната, с която децата от ДГ ,,Радост“ се хранят. Припомняме, че преди дни до РЗИ постъпи сигнал със съмнения за взрив от хранително отравяне на част от тях.

Проучването показва, че на 30.05.2024 г. в ДГ ,,Радост‘‘ са изхранени 90 деца, от които 8 деца само от I-ва група са проявили симптоми - температура и стомашно неразположение, 3 от тях са посетили лекар. Няма хоспитализирани. От обекта са взети проби от готовите за консумация кулинарни изделия от 30.05.2024г. за микробиологично изпитване и отривки от трапезната посуда.

Деца с хранително отравяне в детска градина в Пловдив, БАБХ и РЗИ проверяват случаяНяколко деца от ДГ "Радост" са проявили признаци на неразположение

Резултатите от изпитването в детската градина са показали отклонения от заложените показатели на основно ястие - риба на фурна с гарнитура и от контактните повърхности. На обекта е издадено и връчено предписание за щателна дезинфекция на контактните повърхности; разработване на мониторингова програма за контрол на хигиената на обекта; допълнителни медицински изследвания за здравен статус и допълнително обучение на целия работещ персонал. На директора на ДГ „Радост“ предстои да бъде връчен Акт за установяване на административно нарушение. 

При извършената проверка в кухнята-майка се установи, че на 30.05.2024 г. са произведени 340 броя от засегнатата храна, доставени до 3 детски градини и склад. Взети са проби за изпитване от горецитираното меню, проби суровина (замразено филе скумрия) и отривки от трапезната посуда/инвентар. Резултатите от изпитването не показват отклонения от заложените показатели. 

Връчено е предписание за допълнителни медицински изследвания за здравен статус на целия работещ персонал в обекта.

При извършена проверка от РЗИ Пловдив са взети проби от персонала –носен и гърлен секрет, на I-ва група за бацилоносителство (дизентерия, салмонела, ентеропатогенни коли) и стафилококус ауреус. Пробите са отрицателни по изследваните показатели.

Предстои РЗИ да излезе със становище.