"За" или "против" удължаване на мерките след 21 декември? Този въпрос екип на Trafficnews зададе на редица пловдивчани, излезли на разходка по Главната улица в Пловдив. 

По-голямата част от тях са твърдо против всичко да остане "заключено за празниците" и се обръщат към правителството с апел "оставете хората да празнуват". Други считат, че нямат идея дали приложените в момента мерки действат, а има и такива, макар по-малко, които са "за" те са бъдат удължени. 

По рано днес, пък здравният министър от своя страна предложи удължаване на действащите в момента противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември, да продължат да действат до 31 януари догодина. Изключения  могат да бъдат направени единствено за учениците от 1. до 4. клас, детските градини и местата за хранене към хотелите.

Междувременно, Центъра в града на седемте тепета почти всеки ден е препълнен от минувачи, които използват слънчевите дни и приятното за месец декември време, за да изпият по кафе на "Копчетата" или в Градската градина, като това по нищо не се различава от масите в заведенията за открито сервиране.

Предколедна еуфория също не липсва, а малките магазини, които все още остават отворени, редовно се радват на клиенти, предвид малкото оставащи дни до празниците и ограничените опции за закупуване на подаръци.

Все още не е ясно и дали ще има коледни базари в Пловдив. Дори да има решение за разхлабване на мерките и да бъде организиран базар, това очевидно ще стане ясно в навечерието на Коледа и до голяма степен работата на търговците ще бъде обезсмислена. „Чакаме да видим какво ще стане на държавно ниво и тогава ще решаваме за коледния базар в Пловдив. Съдейки по настроенията на здравния министър, обаче по-скоро няма да има“, заяви наскоро кметът на Пловдив Здравко Димитров, който от своя страна твърдо се обяви против провеждането на коледен базар. 

Припомняме, че не само пловдивчани са против удължаване на мерките след 21 декември, но и 60% от българите. Масово хората не са убедени, че т.нар. локдаун върши някаква работа. Това показа телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен в периода 7-9 декември.

Сериозно мнозинство от 59,3 на сто одобрява заявения от Бойко Борисов край на ограничителните мерки на 21 декември. 21,8 процента са против, а останалите не могат да преценят. 47,8 на сто приемат, че само маски, дистанция и хигиена биха били достатъчни. 39,2 на сто са на мнение, че твърдите мерки реално работят. Останалите се колебаят.