Почти няма детско заведение в Пловдив, в което да не е регистриран случай на заразен с варицела или скарлатина. По данни на Регионалната здравна инспекция за февруари месец са отчетени 328 случая на варицела, а за януари – 350. За същите месеци на миналата година те са били съответно 352 и 368.

Забелязваме, че се движим е подобни на миналогодишните стойности, не можем да кажем, че има спад или ръст на случаите“, коментира началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ-Пловдив д-р Таня Учорджиева пред TrafficNews.

По отношение на заболелите от скарлатина тенденцията е сходна. За февруари броят им е 111, докато за същия месец на 2023г. той е бил 110. През януари случаите са 116, докато за съответния месец на миналата година са били 76.

За родителите тази информация може да звучи притеснително. Надяваме се доказаните случаи на заболявания да протичат леко. Продължава стриктно да се налага карантина на контактните групи, като идеята е да бъде ограничено разпространението на заболяването. Все още децата са в организирани колективи, но прогнозите са със затопляне на времето и когато децата прекарват повече време на открито, да се отчете траен спад в случаите“, сподели още началникът.

Д-р Учорджиева увери, че от РЗИ-Пловдив контролират детските заведения за съвестно изпълнение на здравните мерки и спазване на карантинния период период на групите от контактни.

Данните на Националния център по заразни и паразитни болести показва, че за периода 4-10 март на 2024 г. са регистрирани 737 случая на варицела за цялата страна, което е спад с 69 случая спрямо предходната седмица. От началото на годината в страната са регистрирани 7758 случая, като за същия период през изминалата година са регистрирани 10 530 случая.

За дните от 4 до 10 март на тази година общо в България са регистрирани 277 случая на скарлатина, или с 61 случая по-малко от предходната седмица. От началото на годината в страната са регистрирани 2768 случая, което представлява спад от 273 случая отнесено към 2023г..

Понастоящем заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Пловдив и областта е значително намаляла. Данните за 10-тата седмица на 2024г. Отчитат разпространение от 74 на 10 000 души, което е приблизително равно на средното ниво за страната (72 на 10 000).